Confidenţialitate

Comunitatea ”LaPrimulBebe” demarează o campanie pentru refacerea completă a laboratoarelor de analize ale Spitalului de oncologie pediatrică Timișoara

„Proiectul pe care vi-l propunem în ultima campanie umanitară „LaPrimulBebe” din acest an este #Diagnostic85. Ne propunem să refacem complet laboratoarele de analize ale spitalului de oncologie pediatrică Timișoara.

Laboratoarele se află la parterul spitalului. Tot la parter există câteva cabinete unde unii dintre cei mai buni medici ai Europei discută cazurile, fac planurile de tratament, planurile de transplant, învață, găsesc soluții. Sunt triste, vechi, neconforme. Saloanele de tratament ale copiilor au fost amenajate deja, la standarde europene. Dăruiește Viață s-a implicat și a reușit să facă din saloanele acestui spital unele la standarde europene.

Împreuna cu Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu am decis să ne unim forțele și să facem acest proiect. Pentru partea de laboratoare ne propunem să strângem 140.000 de euro, iar pentru partea de cabinete 40.000. După refacerea laboratoarelor și a cabinetelor vom avea primul spital de oncologie pediatrică din România, la standarde europene.

Proiectul va avea impact zeci de ani de acum înainte și de el vor beneficia zeci de mii de copii. Împreună cu spitalele din București va putea deservi în mod decent o țară din ce în ce mai bolnavă”, spune Atena Boca, fondatoarea „LaPrimulBebe”.

În România, în fiecare an, peste 1000 de părinți aud cuvântul cancer, atunci când medicii le pun diagnosticul copiilor lor. În Europa peste 85% dintre copiii cu acest diagnostic se vindecă. La noi, unul din 2 copii nu supraviețuiește.

În România, din 40 de județe doar două au spital oncologic pediatric și laboratoare ce deservesc o țară întreagă: București și Timișoara. Mai există secții în alte patru orașe, însă în spitale de adulți. În Clinica de Oncologie din cadrul Spitalului de Urgență Copii Timișoara micuții își încep, sau își continuă, viața de pacient cu cancer. Iar părinții lor viața de martor. Martor al durerii, al neputinței, al disperării.

În Timișoara se află singurul centru de transplant de pediatrie din țară, cu acces la toate specialitățile. Mai există un centru la Fundeni, dar fiind în cadrul unui spital de adulți, în cazul în care copilul are complicații de orice natură e nevoie să fie transportat la un alt spital. În ultimii patru ani în această clinică s-au operat 174 de transplanturi medulare și s-au făcut peste 3.000 de proceduri privind diagnosticarea leucemiilor și a altor tipuri de cancer. Analizele specifice depistării nu se fac doar celor internați sau diagnosticați aici.

În spitalul din Timișoara se primesc probe din toată țara, pentru a confirma sau infirma teribilul diagnostic. Diagnosticarea precoce și în profunzime este prima condiție esențială pentru reușita unui tratament și pentru a crește șansa la supraviețuire. Atât în vederea diagnosticării, cât și în perioada tratamentului laboratoarele joacă un rol esențial. Dacă analizele sunt greșite, tratamentul nu poate fi corect, iar șansele de supraviețuire scad semnificativ.