Comunitatea internationala e ingrijorata de situatia din Egipt

Premierul Hazem Beblawi promite continuarea ‘procesului electoral’ şi dă asigurări că forţele de ordine au acţionat ‘cu cea mai mare reţinere’ împotriva manifestanţilor care cer revenirea la putere a fostului şef al statului, Mohamed Morsi. In Egipt a fost instituita stare de urgenta timp de o luna si interdicţii de circulaţie pe timp de noapte la Cairo şi în alte 11 provincii ale ţării,

Astazi politia a ‘curatat’ de protestatari două zone centrale din Cairo, bilanţul ridicindu-se la 149 de morţi. Situatia din Egipt a determinat Statele Unite sa îndemne la convocarea de alegeri generale anticipate, iar Franţa a sesizat Natiunile Unite si a cerut ‘încetarea imediată a acţiunilor de reprimare’ din Egipt. Pe fondul violenţelor, vicepreşedintele Mohamed ElBaradei, si-a prezentat demisia. Criza din Egipt s-a accentuat din 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi.

Ministerul roman de externe urmăreşte evoluţiile din Egipt şi deplânge pierderile de vieţi omeneşti. Ambasada de la Cairo tine permanent legatura cu românii prezenţi în Egipt şi este pregătită să le acorde ajutorul necesar, în caz de nevoie.