Confidenţialitate

Comunitatea Declic acuză senatorii coaliției că au schimbat proiectul de lege privind interzicerea publicității la jocurile de noroc

Comisiile juridică şi de cultură din Senat au dat aviz pozitiv proiectului care vizează interzicerea publicităţii audiovizuale pentru jocurile de noroc şi pariuri. Reprezentanții PNL, PSD și UDMR au votat mai multe amendamente, iar miercuri sunt șanse mari ca legea să fie votată și în plenul Senatului.

Înainte să fie promulgată, legea urmează să fie supusă votului și în Camera Deputaților. USR si Comunitatea Declic acuză senatorii majorității parlamentare că au ignorat cu bună ştiinţă voinţa cetăţenilor, schimbând proiectul de lege în folosul industriei pariurilor.

În primă fază, proiectul susținea interzicerea totală a reclamelor la jocurile de noroc. Cu argumentul că interzicerea bruscă a reclamelor la jocurile de noroc și pariuri ar duce activitatea în zona neagră, liberalii au propus mai multe amendamente, care au și fost votate.

Ele permit publicitatea nocturnă în audio-vizual la jocurile de noroc dar și publicitatea exterioară cu materiale care nu depăşesc 30 de metri pătraţi, cu condiția ca pe acestea să nu apară premiile oferite de casele de pariuri.

Și UDMR a introdus un amendament care a fost votat. Acesta le interzice vedetelor și sportivilor să nu mai promoveze pariurile și jocurile de noroc.

Potrivit Gazetei Sporturilor, aproape 70% dintre formațiile din primul eșalon au pe lista sponsorilor o casă de pariuri.

FRF, LPF, dar și primele 3 competiții de fotbal sunt branduite cu 3 case de pariuri.

Modificările aduse slăbesc, de fapt, puterea proiectului de lege care ar trebui să protejeze populaţia de această dependenţă foarte gravă de jocurile de noroc, a sustinut deputata USR Diana Stoica.

Potrivit acesteia, sunt mult prea mulţi copii care cad pradă acestei adicții iar peste o treime dintre dependenţii de jocuri de noroc au cel putin o tentativă de sinucidere.

În România nu există niciun studiu care să arate că sunt probleme în rândul minorilor din această cauză, a replicat Odeta Nestor, fost președinte al Autorității privind jocurile de noroc și actual reprezentant al unei asociații a industriei de pariuri.

Peste 160.000 de cetăţeni au cerut, printr-o petiţie, interzicerea reclamelor la jocuri de noroc, însă senatorii au ignorat cu bună ştiinţă voinţa oamenilor, votând amendamente ce par scrise chiar de oamenii din industrie, se arată într-un comunicat al Comunităţii Declic, care a cerut explicatii în acest sens preşedinților PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, cere mediului academic și studenților să conteste proiectelor legilor educației | AUDIO