Confidenţialitate

Complexul Energetic Hunedoara însumează cele mai mari datorii către stat. ANAF a publicat lista datornicilor

Complexul Energetic Hunedoara, firmele European Food și European Drinks ale fraților Micula și Televiziunea Publică au cele mai mari datorii către stat.

Potrivit unui top 10 al datornicilor – întocmit de ANAF – aceștia au de achitat, în total, aproape 1,4 miliarde de lei către bugetul statului.

Lista Fiscului cuprinde 186 de companii mari cu datorii de peste 100 de mii de lei.

Topul este condus de Complexul Energetic Hunedoara – care are datorii de peste 477 de milioane de lei.

Societatatea e urmată de firmele European Food şi European Drinks – ale fraților Ioan și Victor Micula – cu datorii de peste 400 de milioane de lei.

Oamenii de afaceri au contestat însă aceste creanțe și se mai află și în litigiu cu statul român pentru că Ministerul Finanțelor nu le-a achitat despăgubirile stabilite de curtea de arbitraj de la Washington într-un proces deschis în anul 2005.

Locul al treilea este ocupat de Societatea Română de Televiziune, cu datorii de peste 352 de milioane de lei.

Pe lista datornicilor întocmită de ANAF se mai regăsesc combinatul de îngrășăminte chimice Donau Chem din Turnu Măgurele – deținut de Ioan Niculae, dar și procesatorul de carne Doly-Com din judeţul Botoşani, implicat în 2013 în scandalul cărnii de cal.

Datorii la stat mai sunt retailerul de electronice şi electrocasnice LG Electronics Romania și lanţul de hypermarketuri Metro Cash & Carry Romania.   Ambele companii au contestat creanțele.