Complexul Energetic Hunedoara: 840 de disponibilizați de la 1 octombrie

840 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara vor fi disponibilizați – într-o singură etapă  – de la 1 octombrie.

Potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Energiei, salariații concediați vor primi plăți compensatorii de 3,3 milioane de lei din bugetul asigurărilor sociale din acest an.

În total, persoanele disponibilizate vor primi 26 de milioane de lei până în 2018.

Programul de restructurare și reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara prevede menținerea capacităților de producție eficiente și închiderea sau conservarea activelor nerentabile.

Planul de restructurare va fi prezentat Comisiei Europene în vederea aprobării unor ajutoare de stat. Programul include păstrarea a două mine, Livezeni și Vulcan, alături de câte un grup din centralele Paroșeni și Mintia.

În prezent, Complexul Energetic Hunedoara are 6.260 de salariați. Potrivit sindicatelor, de la termocentrala Mintia ar urma să plece în acest an 452 de angajați, la Paroșeni vor fi concediați 100, iar de la minele din Valea Jiului vor fi disponibilizați 228 de oameni.

Compania se află în insolvență din  ianuarie 2016: are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde către Ministerul Finanțelor.

La începutul lunii mai, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara că riscul de faliment al Complexului Energetic Hunedoara a existat încă de la început, dar, într-un fel sau altul, compania va fi salvată, fiind identificate deja soluții concrete.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS