Confidenţialitate

Compensarea facturilor la energie, aprobată de guvern

Guvernul a aprobat ordonanța prin care va fi compensat preţul la energie electrică şi gaze naturale în sezonul rece, anume perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

”Mecanismul va fi unul foarte simplu, Oamenii nu trebuie să facă absolut nimic, doar trebuie să urmărească să se încadreze în tranşele de consum”, a declarat ministrul Energiei, a explicând care este schema utilizată.

“Este vorba de 5,2 milioane de gospodării la energie electrică, deci vreo 13 milioane de români şi 2,2 milioane de gospodării la gaze naturale, deci practic 3 milioane şi ceva de români, practic 65% din cei racordaţi la energie electrică şi, la fel, 65% din cei care sunt racordaţi la gaze naturale”, a adăugat Virgil Popescu.

În cazul energiei electrice, compensarea se acordă pentru consum mediu între 30 de kw şi 200 de kw/lună, deci între 150 şi 1000 de kilowaţi, pragul maxim, pe o perioadă de 5 luni. La gaze naturale, compensarea este de de 25% din factură, pentru un consum minim de 100 de m3/an şi 1200 de m3/an, fiind luat în calcul consumul anual pentru că 80% din consumul de gaze este în principal în perioada de iarnă.

“Vreau să le mulţumesc colegilor din Guvern că au înţeles cât de important este să oferim ajutor financiar milioanelor de români care au nevoie pentru a-şi plăti în această iarnă facturile la energie şi gaze naturale. Compensarea este un proces facil, iar cetăţenii nu vor fi nevoiţi să stea la cozi pentru a depune dosare, ci se va face direct pe factură. Prin acest sprijin financiar Guvernul îi ajută pe români să plătească o sumă similară anului trecut”, a mai spus ministrul Energiei.