Autoritățile vor anunța, cel târziu vineri, noile relaxări

Comitetul Special pentru Situații de Urgență va anunța, cel târziu vineri, ce activități se pot relua de luni, dar și ce alte interdicții vor fi eliminate din prima zi a săptămânii viitoare.

Terasele se vor putea deschide însă mall-urile vor rămâne în continuare închise, au declarat surse guvernamentale pentru Europa FM.

La ora 13.00, președintele Klaus Iohannis va discuta despre aceste măsuri, la Palatul Controceni, cu premierul Ludovic Orban,  totodată președinte al Comitetului, dar și cu mai mulți miniștri, printre care cel de Interne, cel al Educației, cel al Economiei și ministrul Justiției.

Guvernul ar urma să prelungească acordarea șomajului tehnic pentru angajații companiilor care sunt obligate să rămână cu lacătul pe ușă, iar pentru angajații din instituțiile afectate major de criză precum artiștii statul va plăti asigurările sociale și de sănătate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tot până vineri, autoritățile ar putea decide și de când se redeschid plajele.

Restaurantele și mall-urile se vor redeschide cel mai devreme la 15 iunie.

Spectacolele cu public vor fi permise în aer liber de la 1 iunie, cu respectarea unor reguli.

Cât privește actele artistice în spații închise, acestea s-ar putea relua abia după ce numărul noilor infecții zilnice cu SARS-CoV-2 va scădea sub pragul de 50, spune – la Europa FM – ministrul Culturii.

“Intenția este ca, după 1 iunie, să începem o serie de relaxări etapizate,în ceea ce privește spectacole, concerte, piese de teatru. Avem în vedere permiterea desfășurării evenimentelor doar în aer liber și în interior, într-o etapă ulterioară, când cazurile vor scădea mult sub 50 pe zi, să zicem. Am dat această cifră luând exemplul Austriei, care a permis spectacolele în săli, dar acolo sunt 10-12 îmbolnăviri pe zi la nivel național. Când ai asemenea cifre, măsurile de relaxare sunt mult mai avansate”, ne-a declarat Bogdan Gheorghiu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS