Confidenţialitate

Comitetul pentru vaccinare demontează informațiile înșelătoare: Virusul SARS COV-2 a fost izolat în laborator

Reprezentanții Comitetului pentru coordonarea și programarea activităților de vaccinare vine cu precizări în urma unor așa-zise informații din spațiul public, referitoare la SARS COV-2, care cotestă eficacitatea imunizării împotriva Covid-19.

”Cercetătorii chinezi au izolat virusul în laborator încă din luna ianuarie 2020, la mai puțin de o lună de la depistarea primelor cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2. Genomul a fost izolat cu ajutorul probelor recoltate de la nouă pacienți internați în Wuhan. Ulterior, secvențierea ARN-ului viral a fost transmisă către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și pusă, astfel, la dispoziția specialiștilor din întreaga lume”, arată Comitetul pentru coordonare a activităților de vaccinare într-un comunicat.

Potrivit specialiștilor din subordinea guvernului, virusul a prezentat o similaritate foarte mare cu două coronavirusuri prezente la anumite specii de liliac, unul dintre aceste virusuri fiind SARSCoV, cu care se aseamănă în proporție de 79,5%. Această similitudine stă la baza denumirii SARS-CoV 2. De asemenea, noul coronavirus este asemănător în proporție de 50% și cu cel care cauzează sindromul respirator MERS (Middle East Respiratory Syndrome), identificat pentru prima dată în Orientul Mijlociu (de unde și denumirea).

”Până în acest moment, majoritatea țărilor afectate de pandemie a reușit să izoleze virusul în laborator, publicându-și rezultatele studiilor la nivel internațional. Una dintre țările care au reușit izolarea virusului în laborator este și România”, se arată în document.

În concluzie, spun experții, afirmația conform căreia virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost izolat în laborator este imprecisă și înșelătoare.