Comisia SRI îl audiază marțea viitoare pe ambasadorul în SUA, George Maior

Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii (SRI) George Maior, în prezent ambasador al României în SUA, va fi audiat pe 4 septembrie de Comisia parlamentară de verificare a activității SRI.

Anunţul a fost făcut de reşedintele comisiei, Claudiu Manda.

Pe domnul Maior am decis să-l invităm la comisie pe data de 4 septembrie, marţi, la ora 11,00. Am semnat o adresă şi mâine va pleca spre Ministerul Afacerilor Externe şi am avut şi un dialog cu domnia sa prin mesaje spunându-i acest lucru. (…) Încă nu a confirmat, dar eu cred că va veni„, a declarat Manda agenției de știri Agerpres.

Potrivit demnitarului de la Putere, temele discuţiei cu George Maior nu vor viza ultimele declaraţii ale lui acestuia în calitate de ambasador al României în SUA.

Declaraţiile pe care le-a făcut în această perioadă nu vizează domeniul de activitate al Comisiei de control al activităţii SRI, aşa că nu noi avem de discutat acest subiect. Înţeleg că se discută la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, dar nu este o chestiune pe care să o comentăm noi, comisia„, a precizat politicianul PSD.

Pe de altă parte, conducerea Serviciului Român de Informaţii  ar putea fi audiată pe 11 septembrie în aceeași comisie.

Este de așteptat să se discute atunci şi despre protocoalele încheiate de SRI cu Parchetul General. 

Luni, la reuniunea diplomaţiei române, George Maior s-a referit la o recentă scrisoare pe tema justiției din România publicată de Rudolph Giuliani.

Fostul primar al New Yorkului a fost numit de domnul Maior un personaj „spumos”.

Scrisoarea transmisă de acesta autorităţilor române reprezintă „expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, a continuat ambasadorul din Statele Unite.

Depeşa le-a fost expediată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi premierului Viorica Dăncilă.

Intervenția lui George Maior a fost criticată vehement de liderii coaliției de guvernămînt, care cred că ambasadorul din Statele Unite și-a depășit atribuțiile și că el ar trebui să fie revocat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS