Comisia juridică din Senat discută mâine candidaturile pentru funcţia de judecător la Curtea Constituțională

 

Parlamentul a început procedurile pentru numirea a doi noi judecători la Curtea Constituţională, în locul lui Tudorel Toader şi Zoltan Puskas, ale căror mandate expiră în luna iulie. Camera Deputaţilor urmează să voteze propunerea în jurul datei de 9 mai, iar Senatul pe 1 iunie.

Potrivit unor surse, PSD îl va propune pe senatorul Ioan Chelaru iar liberalii –pe judecătoarea Mona-Lisa Neagoe, membră a CSM. Și senatoarea UNPR Ruxandra Jipa şi-ar fi depus candidatura, însă nu e susținută de grupul parlamentar din care face parte.

Într-o procedură similară, Camera Deputaţilor va avea de ales între fostul deputat UDMR Varga Attila și din nou Mona-Lisa Neagoe, propusă de PNL. În condiţiile în care validările în cele două Camere se realizează la intervale de timp diferite, liberalii merg cu aceeaşi propunere pentru posturile de judecător al Curţii din partea ambelor foruri legislative.

În data de 13 iulie expiră și mandatul președintelui CCR, Augustin Zegrean, numit de Preşedinţie în timpul mandatului lui Traian Băsescu.

Judecătorii CCR sunt numiţi pe o perioadă de 9 ani, înnoirea mandatelor având loc o dată la trei ani pentru un număr de trei membri. Aceştia sunt numiţi de Camera Deputaţilor, Senat şi Preşedinţie.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS