Comisia Juridică a Senatului: Persoanele aflate în incompatibilitate se pot ”roti” pe funcții

Parlamentarii sunt la un pas de a modifica legea funcționării Agenției de Integritate în avantajul celor aflați în incompatibilitate sau conflict de interese.

Senatorii juriști au decis astăzi că persoanele care se găsesc în aceste situații nu vor putea deţine aceleaşi posturi 3 ani de zile, dar pot deţine alte funcţii publice.

Conducerea ANI a reacționat imediat pe Facebook: una dintre directoare, Ioana Lazăr, a scris că această modificare le va permite categoriilor de funcții alese “rotirea” pe funcții, chiar dacă există incompatibilități rămase definitive.

Contactat de Europa FM, președintele comisiei Juridice din Senat,  liberalul Cătălin Boboc, a spus că proiectul a trecut grație voturilor celorlalte partide.

E o inițiativă mai veche depusă în Parlament, Cu alte cuvinte, cei care sunt găsiți incompatibili pentru o funcție nu mai pot candida pentru acea funcție, pot candida pentru alte funcții. Din punctul meu de vedere, și al colegilor mei, care am votat împotriva acestor modificări (…) legea privind incompatibilitățile, practic, nu-și va mai atinge efectul. În continuare se pot întrerupe mandatele, dar acea interdicție, interzicere de a mai candida pentru funcții alese avea rostul ei: plăteau cu retragerea din viața publică, politică,  administrativă pentru o perioadă”, a spus Cătălin Boboc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Senatorul PNL recunoaște că, dacă legea va primi votul final în această formă,  o parte din activitatea ANI va rămâne fără obiect.

”Nici cei de la Agenție nu au susținut, nici Guvernul n-a susținut aceste modificări. Altfel, nu-i așa, un consilier local dintr-o comună poate fi găsit incompatibil, dar el poate candida parlamentar, dau un exemplu. Aceste măsuri ar trebui să fie mai serioase sau, mă rog, ar trebui să fie ca până acum”, a adăugat Cătălin Boboc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea a fost inițiată de deputatul PSD Ciprian Nica și a trecut tacit de Camera Deputaților luna trecută.

Acum, va merge la vot final în Senat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS