Confidenţialitate

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat percheziția în cazul lui Daniel Tudorache. Votul final aparține deputaților

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, în unanimitate, cererea DNA de aprobare a percheziţiei în cazul deputatului Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1 este acuzat că a semnat achiziţii ilegale şi supraevaluate în timpul pandemiei de COVID-19.

Procurorii anticorupție vor afla dacă pot face percheziții la deputatul PSD după amiază, când aleșii vor vota cererea DNA.

Procurorii suspectează că în timpul pandemiei fostul primar al Sectorului, Daniel Tudorache, alături de Marian Vanghelie, la data faptelor imputate consilier al sectorului 5 și alte peste 50 de persoane au pus la cale un plan de achiziții din bugetul public, unele produse fiind mult supraevaluate.

De exemplu, s-au cumpărat nebulizatoare pentru care s-a plătit un preț de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul inițial, a explicat DNA.

Tot din bugetul public suspecții au mai cumpărat a75 de mii  de tablete pentru elevi.

DNA a explicat că în ceea ce privește contractele de atribuire a tabletelor, pentru a acorda o aparență de legalitate, funcționarii publici  de la Primăria Sector 1 și al ECONOMAT Sector 5 , cu sprijinul expertului în achiziții publice, consultant, ar fi întocmit acte  false de licitație deschisă și ar fi simulat derularea unor proceduri de licitație deschisă pentru atribuirea contractelor respective, manipulând Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
În realitate, atribuirea acestor tablete s-ar fi făcut anterior simulării procedurilor de licitație, prin proceduri nelegale de negociere fără publicarea prealabilă.

Daniel Tudorache, deputat PSD în prezent, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Eurodeputatul Victor Negrescu, despre negocierile pentru intrarea în Schengen: Este posibil să fim primiți, dar cu noi condiționalități. Experții olandezi au încheiat inspecția în România