Comisia Europeană: Volkswagen nu va despăgubi clienţii europeni în scandalul emisiilor diesel

Grupul Volkswagen va oferi clienţilor din Europa o garanţie suplimentară de doi ani, în urma scandalului emisiilor, dar nu le va plăti despăgubiri, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, transmite Automotive News.

Oferta a fost făcută de producătorul auto în discuţiile cu comisarul pentru drepturile consumatorilor, Vera Jourova.

Oficialii UE au sporit presiunile ca VW să despăgubească clienţii europeni, după ce în septembrie 2015 a recunoscut în faţa autorităţilor de reglementare din Statele Unite că a instalat softuri ilegale pe până la 11 milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume, majoritatea în Europa.

Chiar dacă VW a admis faptele ilegale în Statele Unite, grupul susţine că nu a încălcat legislaţia europeană şi nu consideră că trebuie să despăgubească clienţii.

Directorul general al VW, Matthias Mueller, a spus comisarului Jourova, la începutul acestei săptămâni, că grupul va oferi clienţilor europeni o garanţie extinsă cu doi ani, a spus purtătorul de cuvânt al CE.

Comentând discuţiile cu comisarul, VW nu a confirmat că a acceptat extinderea garanţiei. În schimb, compania s-a referit la măsuri anterioare de refacere a încrederii, între care angajamentul de a remedia toate vehiculele diesel afectate de scandal până în toamnă, afirmând că updatarea softurilor nu va modifica performanţele vehiculelor.

Extinderea perioadei de garanţie ar fi prima concesie făcută de VW ca răspuns la presiunile tot mai mari ale Bruxelles-ului de a face mai mult pentru clienţi europeni după luni de zile de discuţii cu oficialii europeni.

Mijloacele de presiune ale Comisiei Europene sunt limitate întrucât supravegherea industriei auto revine statelor membre, care aprobă noile modele, comercializate apoi la nivelul blocului comunitar.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS