Comisia Europeană vine cu noi propuneri pentru a evita intrarea Greciei în incapacitate de plată

Comisia Europeană a publicat o parte dintre reformele pe care le-a cerut Greciei, în contextul crizei cu care se confruntă această țară.

De remarcat că se insistă pe propunerile care ar putea fi apreciate de cetățenii eleni: relaxare fiscală pentru industria hotelieră sau investiții în locuri de muncă.

Între timp, Comisia Europeană se arată deschisă să mai acorde o șansă viitorului Greciei și anunță că va face astăzi noi propuneri de reformă.

 

Propunerile creditorilor externi au fost prezentate de președintele Comisiei Europene – Jean Claude Juncker – pe contul său de Twitter.

Documentul are 10 pagini și prezintă reformele cu care autoritățile de la Atena nu au fost de acord vineri în ședința EuroGrupului – summit în cadrul căruia guvernanții eleni s-au ridicat de la masa negocierilor.

Printre propuneri se numără o concesie făcută industriei hoteliere privind Taxa pe Valoare Adăugată. Creditorii externi au propus o TVA unificată la 23%, inclusiv pentru restaurante si hoteluri si catering, cu exceptia unei cote de 13% pentru produse alimentare de baza, energie si apa, si cu inca o exceptie, a unei cote de 6%, pentru medicamente sau carti.

În plus, Grecia ar urma să beneficieze şi de bani din planul de investiţii al comisiei Junker, pentru crearea de locuri de muncă şi creştere economică.

Între timp însă, președintele Jean Claude Juncker anunță că va veni cu propuneri noi pentru cA Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată.

Comisarul pentru Economie şi Afaceri Financiare, Pierre Moscovici, s-a arătat optimist declarând că cele 2 părți se află, cităm, “la câţiva centimetri de un acord”.

Comisarul european spune că se va insista pe negocierea TVA în sectorul hotelier și s-ar putea renunța la cota propusă inițial: de 23%.

Comisia Europeană mai propune, între altele, adoptarea unei legislaţii mai restrictive în privinţa evaziunii fiscale, anularea subvențiilor pentru combustibilul folosit de fermieri, dar și taxarea jocurilor de noroc cu 30%.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS