Confidenţialitate

Comisia Europeană propune țărilor UE să aprobe un acord cu Azerbaidjanul pentru a crește importul de gaze naturale

Comisia Europeană a propus ţărilor din blocul comunitar un acord cu Azerbaidjanul pentru a creşte importurile de gaze naturale şi a sprijini extinderea gazoductelor necesare pentru aceste importuri. Așa prevede un document consultat de Reuters.

Memorandumul de înţelegere, care are nevoie de aprobarea guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene şi ar putea să fie modificat, face parte din eforturile blocului comunitar de a-şi reduce dependenţa de gazele naturale ruseşti, ca urmare a războiului din Ucraina.

„Părţile aspiră să sprijine comerţul bilateral cu gaze naturale, inclusiv prin exporturi spre Uniunea Europeană, via Coridorul Sudic de gaze, în valoare de cel puţin 20 de miliarde metri cubi pe an în 2027”, se arată în documentul care este datat 11 iulie.

Anul trecut, conducta Trans-Adriatică (TAP), porţiunea finală a Coridorului Sudic de gaze, a adus peste 8 miliarde de meri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan în mai multe ţări din Europa, cum ar fi Italia, de exemplu.

Ambele părţi ar trebui să îşi extindă acţiunile destinate reducerii emisiilor de metan, unul dintre principalele gaze cu efect de seră, în lanţurile lor de aprovizionare, inclusiv prin stimulente pentru colectarea gazelor care altfel ar fi emise în atmosferă.

Acordul preliminar prevede, de asemenea, că Uniunea Europeană şi Azerbaidjan vor examina dezvoltarea de interconexiuni de electricitate, pentru a promova energiile regenerabile, şi vor discuta comerţul cu hidrogen în viitor.

Îngrijorările cu privire la posibilitatea unor noi reduceri ale livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa s-au înmulţit săptămâna aceasta, după ce grupul rus Gazprom a început lucrările de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1.

Mai mult, guverne şi companii au avertizat că Moscova ar putea prelungi perioada în care conducta Nord Stream 1 va fi nefuncţională.

Uniunea Europeană pregăteşte un al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, dar este deja clar că nu va reduce importurile de gaz rusesc, susține premierul ceh Petr Fiala într-un interviu pentru Reuters.

Prea multe state membre ale blocului comunitar nu se pot adapta îndeajuns de repede la noua situaţie, afirmă șeful guvernului de la Praga.

Printre noile sancţiuni, premierul ceh a menţionat interzicerea importurilor de aur rusesc, extinderea listei de bunuri cu dublă utilizare ce vor fi interzise pentru export în Rusia, precum şi adăugarea unor noi nume de oficiali ruşi pe lista neagră a UE.

Republica Cehă, care a preluat de la 1 iulie preşedinţia rotativă a UE, pentru şase luni, este una dintre ţările dependente de Rusia pentru aproape toate nevoile sale de gaz.

Per ansamblu, 40% din necesarul de gaze naturale al Uniunii Europene provenea din Rusia înainte ca Moscova să invadeze Ucraina.

Citește și: Cum îi afectează pe români oprirea gazelor rusești prin Nord Stream 1. Mihai Nicuț, Economica.net: Consecințele indirecte vor fi grave | AUDIO