Confidenţialitate

Rata inflației a urcat în iunie la peste 15%. Cele mai mari scumpiri, la gaze și alimente de bază. Creșterea va continua, spun economiștii | AUDIO

Prețurile continuă să crească în România. Iar datele statistice o confirmă: rata anuală a inflației a urcat în iunie la peste 15%. Ce s-a scumpit cel mai mult față de anul trecut?

Cele mai mai scumpiri anunțate de Institutul Național de Statistică sunt la gaze, prețul a urcat cu aproape 90% față de cel de acum un an.

Combustibilii s-au scumpit cu peste 40 de procente în aceeași perioadă.

Dintre alimente, cele mai mari creșteri de prețuri sunt la ulei, aproape 50%, cartofi 40%, făină și mălai aproximativ 30% și pâine 20 de procente.

În ceea ce privește transporturile, cel mai mult s-au majorat prețurile la călătoriile cu avionul, cu aproape 30%.

Singurele prețuri care nu s-au schimbat față de anul trecut sunt cele la călătoria cu trenul. Dar biletele la CFR tocmai au fost majorate de la 1 iulie cu 20%, așa că aceste scumpiri vor fi prinse în statistica de luna viitoare.

Cel mai probabil inflația va crește în continuare, spune analistul economic Aurelian Dochia. Factorul principal va fi, ca și până acum, creșterea prețurilor la energie:

„Aprovizionarea cu gaze din Rusia este incertă iar asta va face ca toate prețurile pentru produsele energetice să creascî. Este posibil ca această creștere să fie temperată de un lucru nedorit și anume încetinirea activității economice sau chiar intrarea în recesiune. Nimeni nu ar vrea ca inflația să se potolească datorită unei recesiuni.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Măsurile pe care le va putea lua Banca Națională, responsabilă de controlul inflației, vor fi reduse. În plus, continuarea creșterii dobânzii de politică monetară riscă să mărească riscul de recesiune, avertizează Aurelian Dochia.

Salariul mediu net a crescut în mai cu 12.5% față de aceeași lună din 2021 și a fost în valoare de 3.928 de lei. Inflația în mai a fost însă de 14,5%. Adevărul dureros este că salariile trebuie să rămână în urma inflației pentru a o încetini, explică analistul economic Aurelian Dochia:

„Pentru că alternativa este să se pornească o cursă între salarii și inflație așa cum au fost în multe perioade din trecut, care devine foarte greu de potolit. Creșterea inflației devine un argument sporit pentru creșterea de salarii și acestea se duc, la rândul lor, în creșterea prețurilor și atunci intrăm în această spirală din care este foarte greu de ieșit.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Foto: Shutterstock