Confidenţialitate

Comisia Europeană propune „Green Deal”, prin care să fie interzise ambalajele pentru fructe și legume și cele de unică folosință

Noi norme la nivelul Uniunii Europene privind ambalajele. Ar putea fi interzise ambalajele pentru fructe și legume, sticlele mici cu șampon și geluri de duș din hoteluri, dar și ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi consumate în restaurante. Normele fac parte din pachetul de măsuri ecologice „Green Deal” și, pentru a intra în vigoare, trebuie aprobate de Parlamentul European.

Comisia Europeană a propus noile norme privind ambalajele pentru a combate această sursă, în permanentă creștere, de deșeuri. Dacă vor fi aprobate, vor avea un impact major asupra industriei ambalajelor, dar și în domeniul horeca.

Pentru consumatori, normele vor asigura opțiuni de ambalare reutilizabile și vor elimina ambalajele inutile. De-asemenea, vor fi etichete clare în sprijinul unei reciclări corecte.

Totodată, pentru a încuraja reutilizarea sau reîncărcarea ambalajelor, metodă care a scăzut brusc în ultimii 20 de ani, companiile vor trebui să le ofere consumatorilor un anumit procent din produsele lor în ambalaje reutilizabile sau reîncărcabile.

De exemplu, băuturi și mâncăruri la pachet sau livrări de produse prin comerțul electronic.

Ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi atunci când sunt consumate în restaurante și cafenele, ambalajele de unică folosință pentru fructe și legume, sticlele de șampon în miniatură, precum și alte ambalaje în miniatură din hoteluri- ar urma să fie interzise.

Multe măsuri au scopul de a face ca ambalajele să devină complet reciclabile până în 2030.

Foto: Shutterstock

Citește și: România are capacitate mare de reciclare a deșeurilor, dar nu știe cum să colecteze resturile, spune Andrei Coșuleanu