Confidenţialitate

Comisia Europeană, despre sancționarea magistratului Danileț: „Asigurarea independenţei judecătorilor este o obligaţie a statelor membre” | AUDIO

Comisia Europeană are prima reacție la sancționarea judecătorului Cristi Danileț și a altor 5 magistrați de la Curtea de Apel Constanța. Ultimele evoluţii privind măsurile disciplinare sunt urmărite cu maximă îngrijorare, a declarat pentru Agerpres un purtător de cuvânt al Executivului de la Bruxelles. În acest context, Comisia subliniază că „asigurarea independenţei judecătorilor este o obligaţie a statelor membre în conformitate cu Tratatele şi un element esenţial al statului de drept”.

Consiliul Superior al Magistraturii, a cărui misiune este de a apăra independenţa sistemului judiciar, este însărcinat să aplice regulile privind libertatea de exprimare a magistraţilor cu privire la organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, şi a regulilor care se aplică vieţii private, spune reprezentantul executivului comunitar.

Acesta reamintește că rapoartele Mecanismului de Cooperare şi Verificare menționează problema Inspecţiei Judiciare, văzută că instrument de presiune asupra magistraților, iar Comisia va continua să monitorizeze atent situaţia cercetărilor disciplinare.

Secţia pentru judecători a CSM l-a exclus din magistratură pe judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru filmulete care țin de viața privată, postate pe TikTok. Alți 5 judecători de la Curtea de Apel Constanța au fost suspendați sau li s-a tăiat din salarii. Deciziile nu sunt definitive.

Sursa foto: Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Dacian Cioloș: Comisarul European pentru Justiție urmărește cazul Danileț

Autor: Ada Sârbu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.