Confidenţialitate

Comisia Europeană: Creștere economică pentru România în 2023 | AUDIO

România va avea creștere economică anul acesta, previzionează Comisia Europeană. Principalul motor vor fi investițiile pe care statul le va face cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență. Inflația va scădea sub 10 procente până în luna decembrie 2023, mai arată datele publicate azi de oficialii europeni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Economia României a fost rezilientă în ultimul trimestru al anului trecut, arată datele Comisiei Europene. Adică a reușit să depășească dificultățile chiar dacă producția prelucrătoare a scăzut.

Economia internă a fost susținută de evoluțiile favorabile din sectorul serviciilor, arată analiza europeană. Pentru acest an, PIB-ul real al României va avea un avans mai redus din cauza înăspririi condițiilor de finanțare și al încetinirii altor economii din Uniunea Europeană, dar fondurile europene din PNRR vor fi principalul motor de creștere al economiei în acest an.

Ca rezultat, inflația va scădea până la 9,7% anul acesta și va ajunge la 5,5% anul viitor. Și consumul privat ar urma să crească, arată previziunile, în ciuda inflației actuale ridicate.

Majorarea salariului minim, a pensiilor și a salariilor din sectorul public sunt motivele care vor duce la creșterea consumului. Favorabilă este și decizia Executivului de a prelungi plafonarea prețului la energie până în 2025.

Pentru anul viitor, Comisia Europeană prognozează o redresare a economiei la 3% pe fondul diminuării inflației, a ratelor mai scăzute la dobânzi și a creșterii consumului.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Iohannis cere Ministerului de Finanțe să clarifice dacă Petrom va plăti sau nu taxa de solidaritate. Câciu spune că toate companiile își vor plăti dările | AUDIO