Comisia Europeană cere Madridului şi Barcelonei să dialogheze

Comisia Europeană a îndemnat, luni, guvernul de la Madrid şi separatiştii catalani să schimbe ‘rapid’ confruntarea cu dialogul, denunţând folosirea violenţei în timpul referendumului pe tema independenţei regiunii spaniole, relatează Euronews.

Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul spaniol, Mariano Rajoy, au prevăzută o convorbire telefonică pentru luni după-amiaza, a precizat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Margaritis Schinas, potrivit căruia ‘ „violenţa nu poate fi niciodată un instrument în politică’.

Comisia Europeană spune că ‘nu poate juca un rol în acest stadiu’, răspunzând astfel apelului făcut de secesionişti, care au cerut Bruxellesului să medieze criza.

Lider al guvernului catalan, Carles Puigdemont a anunțat că regiunea îşi va declara independență în zilele următoare, potrivit El Pais.

Potrivit oficialului de la Barcelona, în urma referendumului de duminică, organizat în ciuda interdicţiei dispuse de autorităţile de la Madrid, catalanii și-au câștigat dreptul de a fi ‘auziţi, respectaţi și recunoscuţi’.

Carles Puigdemont le cere instituțiilor UE să ‘acționeze rapid’ împotriva ‘abuzurilor’ de care s-ar face responsabil guvernul central de la Madrid.

Spania se confruntă cu cea mai gravă criză internă din ultimele decenii, după o zi marcată de confruntări violente între susţinătorii referendumului pentru independenţa Cataloniei şi poliţiştii care au primit ordin de la Madrid să împiedice organizarea consultării populare.

Un ultim bilanţ indică peste 800 de răniţi. Imagini care dovedesc brutalitatea forţelor de ordine s-au răspândit mai ales în mediul online, stârnind îngrijorarea cancelariilor lumii.

Potrivit France Presse, ruptura pare să se adâncească.

90% dintre catalanii care au mers la urne s-au pronunţat pentru separarea de Spania. Prezenţa la vot a fost de 42%, în condiţiile în care numeroase urne au fost confiscate.

Liderul catalan Carles Puigdemont a anunţat, duminică seara, că referendumul deschide calea pentru declararea unilaterală a independenţei.

La rândul său, primarul Barcelonei a condamnat răspunsul violent dat de guvernul de la Madrid. Deşi nu susţine separatiştii, Ada Colau consideră că locuitorii regiunii aveau dreptul să se pronunţe într-o problemă atât de delicată.

Premierul spaniol a respins ideea că în Catalonia a avut loc un referendum pentru independenţă, ci mai degrabă o ‘parodie a democraţiei’. Mariano Rajoy a felicitat forţele de ordine pentru că ‘şi-au făcut treaba’. La Madrid, mii de persoane au ocupat Plaza del Sol, cerând demisia guvernului central. Opoziţia a cerut să fie reluat dialogul politic cu separatiştii catalani.

Catalonia îşi va declara independenţa ‘în următoarele zile’

SPANIA: Cea mai gravă criză politică internă din ultimele decenii, după referendumul catalan

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS