Confidenţialitate

Comisia Europeană a primit propunerea de comisar din partea României

Președinta desemnată a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit, în cursul zilei de marți, o scrisoare oficială din partea Bucureștiului cu noua propunere de comisar european din partea României.

“Președinta aleeasă a primit o scrisoare în această după-amiază.

Înțelegem că noua propunere făcută de Guvernul interimar nu este susținută de președintele României.

Indiferent cine va fi candidatul României, el sau ea ar trebuie să fie acceptabil/ă pentru președinta aleasă și ar trebui să obțină sprijinul Parlamentului European”, a spus un membru al echipei doamnei Ursula von der Leyen.

Viorica Dăncilă afirmase anterior că îl propune pe fostul eurodeputat și ministru al afacerilor europene Victor Negrescu, dar nu a specificat dacă acesta e singurul nume din documentul trimis Bruxelles-ului.

Premierul interimar a scris pe Facebook că trebuie să facă urgent o nominalizare nouă, la cererea președintei alese a Comisiei.

Surse europene au spus la Europa FM că o scrisoare în care Comisia Europeană cerea Bucureștiului să grăbească procedurile nu a reprezentat un ultimatum.

Potrivit surselor citate, tema desemnării unui comisar din partea României “pare că a fost prinsă într-o luptă politică internă”.

Președintele Klaus Iohannis crede că Viorica Dăncilă nu mai are nici o legitimitate în procedura de desemnare a comisarului român.