Confidenţialitate

Comisia Europeană a pregătit proiectul viitorului pașaport de vaccinare | AUDIO

Comisia Europeană a schițat deja draftul viitorului pașaport de vaccinare, pe care l-ar putea prezenta public săptămâna viitoare. Potrivit unor surse europene, documentul va fi valabil doar pentru persoanele imunizate cu un vaccin aprobat la nivelul UE, iar formatul său poate fi atât digital, cât și pe hârtie.

Potrivit draftului elaborat de Comisia Europeană, acest așa-numit pașaport de vaccinare va permite persoanelor imunizate să se miște liber pe teritoriul UE, fără a mai fi supuse restricțiilor antipandemice în vigoare.

Documentul se va numi ”travel health card” sau ”digital green pass”, un lucru care rămâne să fie stabilit ulterior, au explicat surse europene.

Potrivit acestora, pașaportul va fi valabil în trei situații:

•             Pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat la nivelul Uniunii Europene;

•             Pentru persoanele care și-au făcut un test PCR sau test rapid antigenic, de asemenea aprobat la nivelul UE;

•             Și pentru persoanele care au fost bolnave de Covid-19, caz în care va fi precizată data diagnosticării.

În draftul Comisiei se prevede că:

•             Persoanele vaccinate nu vor avea niciun fel de restricție de circulație;

•             Persoanele testate pot intra liber în țările sau teritoriile unde sunt solicitate teste;

•             Persoanele care au trecut prin boală nu vor avea niciun beneficiu decât dacă țara de destinație prevede ceva în sensul acesta.

Documentul ar urma să fie emis gratuit fiecărui cetățean european care s-a vaccinat.

Posesorii unui astfel de ”pașaport” nu vor fi nevoiți să se supună restricțiilor anipandemice luate de țările membre UE, dar fiecare stat va fi liber să refuze utilizarea unui astfel de card pe teritoriul național.

Draftul urmează să fie anunțat public de Comisie săptămâna viitoare, urmând ca el să fie aprobat de Parlament și de Consiliu pentru a intra în vigoare.

Sursa foto: Guvernul României

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre