Confidenţialitate

Comisia de Prognoză: Creșterea economică este mai bună decât estimările, dar vom avea o inflație crescută

Creștere economică mai bună decât era estimat inițial, dar o inflație crescută ce va duce la majorarea prețurilor, sunt datele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză Astfel, prognoza de creștere economică pentru acest an ajunge la 5%, față de 4,8 procente.

Pe de altă parte, se anticipează o creștere a  inflației de  3,2%, față de 2,5% cât se estima anterior, ceea ce va duce la o creștere a prețurilor.

Analistul economic Adrian Negrescu spune, la Europa FM, că prognoza îmbunătățită privind creșterea economică nu se susține. Însă ar trebui să ne așteptăm totuși la creșteri de prețuri:

„Datele prezentate de Comisia Națională de Prognoză trebuie privite cu rezerve. Ce ne spune clar Comisia Națională de Prognoză și se confirmă de către piață, inflația va reprezenta o problemă în 2021, prețurile la nivel internațional ale produselor alimentare au crescut și, din păcate, importăm inflație, importăm toate creșterile de prețuri ale producătorilor din străinătate și vom asista la o depreciere mai mare a leului față de cât estimam în prognoza de iarnă, de la 4,89 de lei pentru un euro pe 4,92 lei pentru un euro.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu ar trebui însă să ne așteptăm la o creștere a salariilor, cel puțin nu pentru majoritatea românilor, explică analistul economic, Adrian Negrescu:

„Cele mai multe firme au ieșit foarte foarte greu din această perioadă, abia s-au adaptat condițiilor, restricțiilor impuse de pandemie și este greu de grezut că vor crește salariile. Este probabil ca pe unele zone, pe domenii cum ar fi IT, transporturi, curierat și domeniile care au făcut performanță în această perioadă, salariile să crească temperat, cu 2, 3, 5 procente, pentru a menține angajații, pentru a le oferi bonusul necesar, în condițiile în care companiile au înregistrat profit. În restul economiei, peste 70% din economie, este puțin probabil ca salariile să crească.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De precizat că, pe datele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Guvernul face bugetul de stat și rectificările bugetare.