Confidenţialitate

Comisia de la Veneția : „Deciziile Curții Constituționale pot fi criticate”

Comisia de la Veneția răspunde sesizării pe care Curtea Constituțională a trimis-o recent, în contextul tensionat.

Pe 8 iunie, președintele Curții s-a plâns într-o scrisoare că există o presiune în spațiul public la adresa instituției pe care o conduce și că decizia legată de revocarea șefei DNA, Laura Kovesi NU este aplicată de șeful statului.

Comisia de la Veneția răspunde: deciziile Curții Constituționale pot fi criticate.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, s-a plâns într-o scrisoare trimisă acum o lună, Comisiei de la Veneția, că reprezentanți ai autorităților publice, ai partidelor politice și alți actori publici au desfășurat o adevărată campanie de denigrare și discreditare atât a instituţiei Curții Constituționale, cât și a membrilor săi, împotriva cărora s-au declanșat atacuri la persoană.

Afirmații adresate populației precum „Președintele nu trebuie să dea curs deciziei cu privire la revocare”, sau trebuie organizat un referendum cu privire la decizia Curții Constituționale” sunt îndemnuri exprese la încălcarea Constituției și a deciziilor Curții Constituționale- scria președintele Curții.

Comisia de la Veneția dă dreptate doar pe jumătate Curții Constituționale și spune că într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor Curții Constituționale este permisă. DAR apelurile publice la neexecutarea lor, sunt inadmisibile.

Un grup reprezentativ al Comisiei de la Veneția a fost in vizitia în România și a discutat și cu CCR, se mai precizează în răspunsul de la Veneția, iar în această lună raportorili și Biroul Comisiei urmează să prezinte o opinie.

„În considerarea urgenței acestei chestiuni, Comisia a acordat un mandat raportorilor și Biroului Comisiei pentru a pregăti o opinie preliminară în luna iulie. Opinia preliminară se va referi cu siguranță la deciziile adoptate de Curtea Dvs”, se mai arată în document.