Confidenţialitate

Comisia de la Veneția critică dur legile Justiției, promulgate de președintele Iohannis

Critici dure din partea Comisiei de la Veneția la adresa legilor Justiției. Organizația a făcut publică în această seară opinia față de cele 3 legi controversate. Comisia de la Veneția regretă că autoritățile române nu au cerut instituției un aviz înainte de adoptare.

Comisia de la Veneția face mai multe recomandări pentru modificarea legilor privind sistemul judiciar. De exemplu, în ceea ce privește numirea procurorilor-șefi, așa cum e stabilită prin noile legi, ministrul Justiției are, în continuare, un rol decisiv, în defavoarea CSM. Așa că recomandă o selecție prin concurs și pentru directorii adjuncți, nu doar pentru președinții instanțelor și ai parchetelor.

De-asemenea, procurorii de rang înalt, inclusiv procurorul general, precum și procurorul-șef al DNA și DIICOT și adjuncții acestora ar trebui să fie numiți pentru o perioadă mai lungă de timp fără posibilitatea de reînnoire.

Cât privește noua secție specială pentru magistrați, Comisia regretă faptul că Parlamentul nu a restabilit competențele înainte de înființarea Secției și recomandă restabilirea competențelor DNA pentru ca să investigheze și să urmărească penal infracțiunile comise de judecători și procurori.

Comisia apreciază, totuși, că spre deosebire de reformele anterioare, la actualele legi s-a lucrat încă din 2020 și au avut loc numeroase consultări. Însă, dezbaterea parlamentară a fost precipitată.

Reacția lui Stelian Ion

„Comisia de la Veneția a publicat în această seară raportul preliminar referitor la legile justiției împinse cu viteză de Predoiu și Iohannis. Concluzia este clară: Iohannis a ținut morțiș să fie adoptate și să promulge în grabă aceste legi pentru că știa că sunt niște legi cu probleme, care vor oligarhiza sistemul de justiție, iar analiza Comisiei de la Veneția, care urma să vină în câteva zile, va conține critici importante.

Așa cum era de așteptat, Comsia de la Veneția a criticat graba cu care au fost adoptate legile în Parlament, faptul ca nu s-a ținut cont de opiniile anterioare, a criticat dur procedura de numire a vicepreședinților instanțelor și a adjuncților șefilor de parchete, a criticat parțial și procedura de numire a procurorilor de rang înalt chiar dacă a apreciat și un progres față de legea în vigoare, a criticat durata mandatelor acestora, faptul că legile nu au refăcut competența DNA cu privire la infracțiunile de corupție săvârșite de magistrați (cu alte cuvinte desființarea SIIJ a fost de formă), a criticat ferm posibilitatea procurorilor de rang înalt, numiti politic, de a influența dosarele penale prin posibilitatea de infirmare a măsurilor și soluțiilor procurorilor din subordine și a făcut, în final, niște recomandări clare, de care, bineînțeles Regimul Iohannis nu va ține cont. De menționat că însăși Comisia de la Veneția a precizat că a analizat doar câteva aspecte, fiind posibil ca problemele din aceste legi să fie mult mai multe.

Pentru Ionannis e mai important să creeze niște instrumente cu care să controleze justiția decât să promoveze o legislație sănătoasă și o justiție independentă.
Pe Iohannis îl putem înscrie deja în galeria celor mai toxici conducători pe care i-a avut România pentru că a avut în mâna sa oportunitatea de a reforma țara și de a-i da un impuls puternic spre viitor, însă a ales cale combinațiilor (vezi afacerea BMV) care ne întoarce în timp în Epoca Năstase”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Președintele Iohannis a promulgat Legile Justiției