Comisia de control a SIE va avea mai mulți membri

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, Legea privind majorarea numărului membrilor Comisiei parlamentare de control al SIE de la cinci la şapte membri.

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, preşedintele a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe.

Legea a fost adoptată de Senat, în calitate de cameră decizională, cu unanimitate de voturi, în 27 martie, după ce propunerea legislativă a fost adoptată pe 7 martie de plenul Camerei Deputaţilor.

Mai mulţi deputaţi de la toate partidele parlamentare au depus la începutul acestui an o propunere legislativă care prevede creşterea numărului de membri ai Comisiei speciale de control al activităţii SIE de la cinci la şapte, pentru a asigura „o mai bună gestionare” a procesului de control parlamentar asupra activităţii acestui Serviciu.

Potrivit proiectului de lege înregistrat la Camera Deputaţilor, modificarea art. 3, alineatul 1 din Legea nr 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE se impune „în primul rând ca o necesitate pentru corelarea principiului reprezentării cu cel al configuraţiei politice actuale din cele două Camere ale Parlamentului, asigurându-se astfel participarea la procesul decizional al tuturor grupurilor parlamentare”.

De asemenea, având în vedere faptul că exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI se realizează de către un organism comun al celor două Camere parlamentare compus din nouă membri desemnaţi din grupurile parlamentare, „se impune creşterea numărului de membri ai Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SIE întrucât activitatea celor două organisme este similară şi prezintă acelaşi grad de complexitate”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS