Confidenţialitate

Comisarul general al Gărzii de Mediu: Nu avem nici un aparat cu care să măsurăm ceva | AUDIO

Criză de personal şi lipsă de dotări la Garda Naţională de Mediu, în lupta cu aşa-numita mafia a gunoaielor. Ultima pregătire a personalului s-a făcut acum 13 ani, spune la Europa FM comisarul general al Gărzii, Octavian Berceanu. E nevoie – afirmă el – şi de schimbarea legislaţiei.

”Avem o presiune foarte mare în zona de graniță a României și ave nevoie de dotări, scannere fixe, mobile, de drone, oameni specializați, ultima oară când s-a făcut un training a fost acum 13 ani. Noi nu avem nici o dotare la momentul de față, în afară de mașini, cota de benzină, nu avem nici un aparat cu care să măsurăm ceva. Asta e foarte grav. Avem nevoie de o legislație, avem nevoie de măsuri care să ne permită să facem instrumetări, dosarele penale de infracționalitate de mediu”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Octavian Berceanu a explicat la Europa FM cum intră în ţară deşeurile ilegale.

”Deșeurile ăstea intră în România sub mai multe forme. Cea mai frecventă este cea de produse Second-hand. După ce ai scos primii trei baloți dintr-un container, îți dai seama că întreg containerul e compus din tocătură de textilă, electrice și electrocasnice, iar pentru aceste deșeuri România nu e pregătită să facă față. Nu avem tehnologiile care să scoată jumate din Tabelul lui Mendeleev din această tocătură. Ele vor fi aruncate undeva pe sol, indiferent dacă este o groapă legală sau ilegală, și vor mai trece 2.000 de ani, timp în care natura începe să descompună aceste deșeuri.

Nu avem noi tehnica asta și presupun că nu o au nici statele dezvoltate care aruncă gunoaie.

Da, așa este.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.