Confidenţialitate

Comisarul european Thierry Breton, la București pentru răspunsuri despre gestionarea crizei Covid

Comisarul european pentru Piaţa Internă se va afla, joi, într-o vizită oficială la Bucureşti.

Interesat de răspunsuri despre gestionarea actualei crize sanitare, Thierry Breton are programate întrevederi cu șeful statului, dar şi cu miniştrii interimari ai Sănătăţii şi Apărării, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid.

“Este important pentru mine să vin, personal, la Bucureşti pentru a discuta cu liderii politici din România în mod special despre situaţia îngrijorătoare generată de COVID-19. Odată cu venirea iernii, rata scăzută de vaccinare pune sănătatea cetăţenilor români – de toate vârstele şi categoriile sociale – în pericol. Acest risc reprezintă totodată şi o barieră în calea redresării depline a României şi a Uniunii Europene în ansamblu”, afirmă comisarul european, potrivit comunicatului Reprezentanţei.

Potrivit oficialului de la Bruxelles, “Europa a furnizat vaccinuri sigure şi eficiente în timp record – România are tot ceea ce este necesar pentru a le folosi, a lupta împotriva reticenţei la vaccinare şi a opri răspândirea virusului”. Astfel, “trebuie încurajat efortul din partea tuturor părţilor interesate – Guvern, profesionişti din domeniul sănătăţii, ONG-uri şi cetăţeni – aştept cu interes aceste întâlniri productive”.

Comisarul european se întâlneşte, la ora 9.00, cu ministrul interimar al Sănătăţii, Attila Cseke, apoi cu ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, la ora 10.00, iar de la ora 12.00 va avea o conferinţă de presă alături de şeful DSU, Raed Arafat, şi de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

La ora 13.00, Thierry Breton se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, iar la 14.00 va fi invitat în Comisiile Parlamentare reunite ale Industriei, Afacerilor Europene şi Sănătate.