Confidenţialitate

Comisarul european pentru Transporturi: Belarusul a înșelat, a comis un act de terorism și este inacceptabil | AUDIO

Liderii Uniunii Europene decid la Consiliul European, care începe în această seară, dacă sancționează sau nu Belarusul pentru ceea ce comisarul pentru Transporturi numește terorism.

Într-o declarație pentru Europa FM, comisarul Adina Vălean spune că prin forțarea aterizării unui avion civil, ieri, la Mink, Belarusul a încalcat Convenția de Chicago semnată în 1944, care reglementează circulația aeriană civilă.

”În primul rând a fost pusă în pericol siguranța aeronavei și a pasagerilor, prin semnalarea deliberată a unei false probleme de securitate. Apoi, prin utilizarea unui avion militar pentru a-l însoți în zbor, pentru că folosirea nejustificată a unui avion militar pentru a obliga o aeronavă să-și schimbe ruta de zbor este o violare a Convenției de la Chicago. Apoi, serviciile de navigație aeriană care au ca misiune să asigure siguranța zborurilor au folosite, în acest caz, pentru a ajuta statul Belarus să controleze și să direcționeze un avion al Uniunii Europene. Ori, asta este un lucru foarte grav din punct de vedere al siguranței”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Avionul companiei Ryanair se deplasa între două state ale Uniunii Europene, însă a fost deturnat pentru ca Roman Protasevich, un opozant al Regimului Lukașenko, să fie arestat.

Este vorba despre unul dintre cei care au gestionat canalul TELEGRAM prin care s-au transmis știrile despre protestele de anul trecut, din Belarus, împotriva președintelui Lukașenko.

Din nou, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean:

”Dreptul de a zbura liber, peste un anumit spațiu aerian al avioanelor civile este un principiu inviolabil al aviației internaționale, iar Belarus a încălcat acest principiu printr-o înșelăciune, asta este evaluarea noastră, pentru că în mod evident Belarus a acordat dreptul de zbor aeronavei RyanAir numai pentru a o putea redirecționa la Minsk. O numim o deturnare de stat, un act de terorism, piraterie aeriană și este inacceptabil pentru noi. În plus, reținerea jurnalistului Protasevici este considerată ilegală”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comisarul European comentează la Europa FM și criticile pe care mai mulți poliicieni europeni i le-au adus ieri.
Asta după ce adina Vălean a scris, după ce avionul a putut decola de la Minsk, că părăsirea Belarusului de către pasageri e o “veste bună pentru toată lumea, mai ales pentru familiile și prietenii (lor) pasagerilor de la bord”.

”Înțeleg că a fost foarte emoțională pentru toată lumea, noi am avut foarte puține informații confirmate, nu am avut acces la manifestul avionului, astfel încât nu am știut cu exactitate cine e la bord și cine nu, probabil nu am folosit cele mai potrivite cuvinte, consider că au fost interpretate greșit pentru că, vă dați seama, în momentul în care, după atâtea ore, i s-a dat totuși drumul aeronavei să plece, a fost un moment de maximă ușurare”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru