Kovesi: ”Persoane din anturajul familiei Cosma au încercat să intimideze procurorii”

”Persoane din anturajul familiei Cosma au cerut procurorilor să cadă la pace. Aceștia n-au cedat, pentru că știu că n-au fabricat probe” – a declarat în urmă cu câteva minute procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, într-o conferință de presă.

Kovesi a spus că Procurorii DNA nu falsifică probe. ”Modul în care lucrează procurorii sunt supuse controlului judecătoresc. Este în curs o cercetare a Inspecției Judiciare, care s-a sesizat încă de luni. Procurorii incriminați au sesizat chiar ei Inspecția Judiciară.”

”La serviciul DNA Ploiești au fost instrumentate mai multe cauze ale familiei Cosma. Într-un dosar inculpatul Vlad Cosma a fost trimis în judecată pt trafic de influență, alături de tatăl său, pentru luare de mită și abuz în serviciu. Există sentință noimebrie 2017 – condamnați la 5, respectiv 8 ani de închisoare. Pentru apel, termenul este săptâmâna viitoare.
În acest caz, cererile cu privire la administrarea probelor au fost respinse de instanță.”

”Vlad Cosma este martor în 12 dosare. Din proprie inițiativă s-a prezentat la DNA Ploiești și a făcut denunțuri, care să-l ajute să obțină o pedeapsă mai mică. Persoane din anturajul acestor persoane au încercat să intimideze procurorii. Judecătorii au considerat că probele din dosar sunt legale în cazul Cosma.”

Conferința din această seară este prima organizată de procurorul șef al DNA în cei 5 ani de când se află la conducerea instituției.

Aceasta vine în contextul în care, în ultimele zile, instituția pe care o conduce Laura Codruța Kovesi a fost ținta mai multor atacuri și acuzații venite din partea unor persoane – foști politicieni – cercetați pentru corupție, unii dintre ei chiar condamnați pentru astfel de fapte.

Consiliul Superior al Magistraturii a ceut, totodată, instituţiilor statului să acţioneze de urgenţă pentru a lămuri situaţia în urma scandalului care acaparează de câteva zile Direcţia Națională Anticorupţie.

Preşedinta CSM, Simona Marcu, s-a arătat îngrijorată că aceste atacuri ar putea afecta autoritatea organelor judiciare.

Recent, în spațiul public s-a vorbit și despre o posibilă comasare a DNA cu DIICOT. Această posibilitate a fost negată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a declarat că subiectul nu s-a discutat niciodată nici în partid, nici în coaliţia de guvernare.

În schimb, Liviu Dragnea, a declarat că se aşteaptă ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, „să facă ceea ce crede că trebuie făcut” în privinţa procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

La solicitarea premierului Viorica Dăncilă, Tudorel Toader s-a întors mai devreme dintr-o vizită oficială în Japonia, tocmai pentru a anunța decizia în ce o privește pe șefa DNA.

De-altfel, premierul Viorica Dăncilă a declarat în această seară,în contextul acuzațiilor făcute de fostul deputat Vlad Cosma, potrivit căruia un procuror de la DNA Ploiești ar fi fabricat probe:

„Nu cred că pot eu să spun dacă cineva poate sau nu mai poate conduce DNA. Pentru mine este importantă că cetățenii trebuie să aibă continuare în instituțiile statului, trebuie să aibă încredere în justiție. Nu trebuie să acuzăm întreaga justiție, dar trebuie să redăm credibilitatea oamenilor în justiției. Eu, ca prim-ministru, sunt îngrijorată și nu mă simt confortabil în momentul în care am văzut că pot fi făcute probe pentru un prim-ministru”, a spus Viorica Dăncilă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS