Confidenţialitate

Cod roșu de inundații pe Bega. Vârful viiturii va fi atins luni seară, anunță Apele Române

Risc major de inundații pe râul Bega, în zona Balinț. Vârful viiturii va fi atins luni seară, anunță Administrația Națională Apele Române. Hidrologii au prelungit codul roșu de inundații până marți dimineață.

Potrivit calculelor făcute de specialiștii de la Administrația Națională Apele Române, cota de pericol pe râul Bega, în zona Balinț va fi depășită cu 20-40 cm, în intervalul orar 20.00-22.00.

Din cauza scurgerilor de pe versanți şi ai afluenţilor mici ai râului Bega, s-a acumulat apă în spatele digului și acum se intervine cu motopompe pentru evacuarea acesteia.

În localitatea Răchita se acționează și este înălțat cu saci cu nisip digul râului Bega.

De altfel, acolo este cea mai gravă situație, mai multe gospodării au fost deja inundate, iar peste 65 de copii și profesori de la școala și grădinița din localitate au fost evacuați.

Inundațiile de acum vin atât în urma ploilor puternice din ultima perioadă cât și a topirii stratului de zăpadă, precizează specialiștii de la Apele Române.

Hidrologii au emis mai multe avertizări ce vizează râuri din Banat, Transilvania și Crișana.

Până marți la ora 8.00 este cod roșu de viituri pe râul Bega, sectorul Făget-Balinț, la circa 15 kilometri nord de Lugoj.

Până marți la ora 16.00 sunt sub cod portocaliu râuri din 4 județe: Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin și Satu Mare.

Foto: Facebook / Apele Române

Citește și: Cercetător INFP, despre situația din Târgu Jiu: Zona a fost dezechilibrată prin cele două cutremure, iar acum se reașază | VIDEO