Confidenţialitate

Cercetător INFP, despre situația din Târgu Jiu: Zona a fost dezechilibrată prin cele două cutremure, iar acum se reașază | VIDEO

Europa FM prezintă o ediție specială a emisiunii România în Direct: Cătălin Striblea este vineri, 17 februarie 2023, în direct la Târgu Jiu. La dezbaterea care are loc în epicentrul cutremurelor care au dat peste cap viețile oamenilor din Târgu Jiu a participat și Mihai Diaconescu – cercetător la Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP). Care este motivul pentru care se produc atât de multe cutremure acum? Mihai Diaconescu explică.

Mihai Diaconescu: Sperietura este mare pentru că populația a fost obișnuită cu ideea că acolo nu se petrec cutremure. Fals. Acolo s-au petrecut cutremure

Cătălin Striblea: Este o stare de tensiune în toată zona aceasta din Târgu Jiu, de sperietură și de nevoie de explicație științifică. Care ar fi cauza în momentul acesta a sute de cutremure?

Mihai Diaconescu: „În primul rând, eu am fost în Târgu Jiu ieri și în satele limitrofe. M-am plimbat și prin Târgu jiu, am intrat și în cele două biserici avariate – ele fiind singurele care sunt serios avariate și necesită o consolidare făcută cu simț de răspundere.

În rest, că s-a mai prăbușit un coș, un colț – nu sunt niște pagube majore. Sperietura este mare pentru că populația a fost obișnuită cu ideea că acolo nu se petrec cutremure. Fals. Acolo s-au petrecut cutremure:

  • În 1943 – cutremur peste 5;
  • În 1966 – cutremur peste 4;
  • În 2022 – cutremur peste 4.

Ce a fost surprinzător la această secvență seismică este magnitudinea mai mare decât de obicei. Deci dacă anul trecut la cutremurul de 4 am spus că este în seismicitatea zonei, anul acesta trebuie să recunoaștem cinstit că aceste două cutremure de peste 5 nu sunt în seismicitatea zonei – sunt mai mari decât de obicei”.

Mihai Diaconescu: În zona Galați, în 2013, pentru cutremure de 4 au fost 1000 de replici

Cătălin Striblea: Numărul este, însă, cel care sperie. Sunt foarte multe…

Mihai Diaconescu: „Domnule, un cutremur de 5,7 este un cutremur mediu spre mare. Deci se apropie de galeria cutremurelor cu caracter distrugător. Dacă ajungea la 6 stăteam de vorbă puțin altfel, nu așa. Și, într-adevăr, sunt replici. Gândiți-vă că în zona Galați, în 2013, pentru cutremure de 4 au fost 1000 de replici”.

Mihai Diaconescu: Zona a fost dezechilibrată prin cele două cutremure care s-au produs și acum zona se reașază

Cătălin Striblea: Ce le provoacă?

Mihai Diaconescu: „Zona a fost dezechilibrată prin cele două cutremure care s-au produs și acum zona se reașază. Azi mă uitam că replicile au ajuns la 0,2 – 0,4 – sub 1. Au fost și de 1,2, dar marea majoritate sunt sub 1. Asta înseamnă că zona aproape s-a echilibrat și că se va închide în curând. Când? Nu știm. Locuitorii pot să spere, pot doar să spere că nu va mai apărea unul de 4 să fie mai rău pentru ei”.

Mihai Diaconescu: Nu este o falie cunoscută, dar ea cu prisosință există altfel nu s-ar fi produs cutremurele

Cătălin Striblea: Ce falii sunt aici?

Mihai Diaconescu: „E o expresie: cutremur fără falii nu există, dar falii fără cutremur da. Zona este bine aspectată cu falii orientare NV – SE, EV, mă rog. Însă, în zona în care sunt epicentrele celor două cutremure de peste 5 noi nu avem nicio falie cartată acolo. Zona în care s-au produs cele două cutremure de peste 5 este greu accesibilă. Deci eu am fost ieri acolo și nu am putut să penetrez în pădurea aceea, e în vârf de munte.

Nu am putut să penetrez. Lăsăm mai spre vară când condițiile vor fi mai bune și să stăm 2-3 zile acolo cu corturile să încercăm să ajungem într-un fel sau altul. Nu este o falie cunoscută, dar ea cu prisosință există altfel nu s-ar fi produs cutremurele”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Vasi Marinescu

Citește și: România în Direct de la Târgu Jiu. Cum arată un oraș după peste 300 de cutremure? „Clipe de panică pentru întreaga comunitate” / „Am ales să muncesc până la epuizare, să nu-mi mai fac griji” | VIDEO