Confidenţialitate

Cod roșu de caniculă în 7 județe și cod portocaliu în alte 1. Medicii spun că trebuie evitate deplasările în mijlocul zilei | AUDIO

Este cod roșu de caniculă în șapte județe din vestul țării unde temperaturile pot trece de 40 de grade Celsius. Alte 11 județe sunt sub cod portocaliu, iar restul țării sub cod galben de caniculă. Autoritățile locale au organizat mai multe puncte de prim ajutor iar medicii spun că trebuie evitate deplasările în mijlocul zilei.

În Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Caraș Severin sunt prognozate temperaturi comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, între 39 și 41 de grade Celsius. La Reșița, de exemplu cu mult înainte de ora prânzului erau deja 33 de grade în aer, iar la nivelul asfaltului temperatura este de 50 de grade. Oamenii s-au refugiat din apartamentele încinse în parcuri.

 ”Stau pe la umbră și beau foarte multe lichide.

Stau prin parc…

Stau pe lângă fântână, mă răcoresc.

Nu plecăm acasă până când nu se face mai răcoare.”

Medicii recomandă ca în orele amiezii să evităm orice deplasare și să ben minim doi litri de lichide, apă, sucuri naturale sau ceaiuri calde. În marile orașe din cele șapte județe au fost înființate puncte de prim ajutor.

”Au aer condiționat, oferim asistență medicală gratuită și apă plată sau apă minerală tuturor celor care au nevoie. Sunt deschise până seara la orele 20-21”.

Printre cei care au de câștigat în aceste zile sunt proprietarii ștrandurilor, teraselor sau vânzătorii de înghețată ale cărora vânzări au crescut odată cu încălzirea vremii. Producătorii din piețe se plâng însă că marfa se strică repede.

”Pe căldurile ăstea nu vine nimeni. Nu se vinde pentru că e prea cald și nu vine lumea la cumpărături.”

Vremea rămâne la fel de caniculară și vineri. Nici nopțile nu vor fi mai ușor de suportate în condițiile în care minimele termice vor fi de 24 de grade Celsius.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Lucia Ciocârlie Haranguș