Cod roșu de caniculă în 12 județe din jumătatea de vest a țării

Codul ROŞU este valabil de vineri (4 august), ora 09.00 şi până sâmbãtã (5 august), ora 21.00.

Valul de cãldurã care a debutat încã de luni va continua sã se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitãţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unitãţi.

Termometrele vor indica între 39 și 42 de grade în județele Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Arad și Hunedoara. La fel de cald va fi în Alba, Bihor, Cluj, Mureș, Sălaș și Satu Mare. În restul țării, va fi cod galben de caniculă, ceea ce înseamnă temperaturi cuprinse între 36 și 39 de grade.

Disconfortul termic va fi mare inclusiv pe timpul nopților – a spus la Europa FM, Mihai Timu de la Administrația Națională de Meteorologie.

” În județele cu cod roșu, chiar acele maxime de 39 până la 42 de grade vor fi comparabile cu recordurile absolute ale acestei perioade. Ne referim la începutul lunii august. Cel  puțin la câmpie, la podiș și la deal, disconfortul va fi extrem de accentuat, pe lângă după-amiaza – în sensul că ITU (indicele de temperatură-umezeală) va atinge frecvent valori de 82-84 de unități –  chiar și pe timpul nopților, disconfortul de va menține, pentru că vom vorbi de nopți tropicale, adică minime ce nu vor coborî sub 20 de grade, ba chiar se vor situa, în general, între 22 și 25 de grade Celsius”, a spus meteorologul Mihai Timu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este pentru a 4-a oară când meteorologii emit avertizare cod roșu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De luni, în vremea se va răcori în jumătatea de nord a țării și chiar sunt așteptate ploi și vijelii.

„Dacă duminică încă mai așteptăm, în cea mai mare parte a țării, vreme caniculară și cu disconfort termic, luni, în jumătatea de nord a țării, chiar valorile termice vor scădea semnificativ. Vor fi scăderi și cu 8-10 grade față de ziua de duminică, dar acest preț va fi plătit cu creșterea gradului de instabilitate atmosferică. Așteptăm acolo averse și cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, căderi de grindină sau vijelii”, a spus la Europa FM, Mihai Timu de la ANM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În sudul țării,  valul de căldură va persista până la mijlocul săptămânii viitoare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS