Confidenţialitate

Coaliția de guvernare ar putea decide data alegerilor prezidențiale în ședința de miercuri seară | AUDIO

E ședință a coaliției de guvernare, în această seară la 18:30 la Vila Lac, în care s-ar putea decide data alegerilor prezidențiale. Liberalii insistă ca scrutinul prezidențial să aibă loc în decembrie, odată cu alegerile parlamentare, și nu în septembrie, așa cum își doresc social-democrații și cum s-a stabilit inițial în coaliție. Președintele Klaus Iohannis a spus astăzi că nu are importanță când sunt programate aceste alegeri, important e ca românii să vină la vot.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liberalii insistă ca alegerile prezidențiale să aibă loc în decembrie și nu în septembrie, pentru că, în opinia lor ar încurca activitatea din școli, iar o campanie electorală în luna august, când românii sunt în vacanță, nu ar avea impactul scontat asupra alegătorilor.

Nicolae Ciucă: „Suntem în continuare un partid echilibrat care nu am căutat niciodată astfel de mișcări”

În plus, unii liberalii sugerează ieșirea PNL de la guvernare, ipoteză respinsă însă de liderul Nicoale Ciucă.

„Dacă nu ne împinge nimeni pe scări, cum se spune, noi am fost un partid care… și suntem în continuare un partid echilibrat care nu am căutat niciodată astfel de mișcări”, a spus Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu: „Eu nu pot să mai mă uit în ochii niciunui alt lider președinte de partid din România”

Președintele PSD Marcel Ciolacu a fost tranșant și a transmis zilele trecute că data alegerilor prezidențiale a fost deja stabilită în coaliție pentru septembrie, adică pe 15 primul tur și pe 29, turul al doilea.

„Eu nu pot să mai mă uit în ochii niciunui alt lider președinte de partid din România… când eu am venit din funcția de prim-ministru după o decizie luată în coaliție să vin să le spun românilor că în funcție de interesul unui partid sau altul eu, primul ministru Marcel Ciolacu, schimb data alegerilor”, a spus Marcel Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a spus că nu are importanță data la care au loc alegerile

„Nu contează, după părerea mea, dacă au loc în septembrie, în octombrie sau în noiembrie. Ceea ce contează este opinia românilor. Președintele României trebuie să fie ales de români și nu de partide. Cred că este important ca românii să se informeze și să se intereseze indiferent dacă în timpul campaniei se află la munte, la mare, la birou sau în orice altă parte. Pentru următorii cinci ani aceste alegeri sunt cele mai importante”, a spus președintele României.

După ce se va ajunge la un consens în coaliție, Guvernul va aproba o hotărâre privind calendarul alegerilor.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Alegeri europarlamentare 2024. BEC a validat voturile: PSD-PNL a obținut 19 mandate în Parlamentul European