Confidenţialitate

Coaliția, în dezacord privind impozitarea veniturilor. PSD vorbește acum despre deduceri și facilități pentru cei cu venituri mici

Coaliția nu a ajuns la un acord privind modificarea impozitării veniturilor în România. Totuși, după ședința de marți, liderii PSD nu au mai vorbit despre introducerea impozitului progresiv, ci despre deduceri și facilități pentru cei cu venituri mici.

Social-democrații au explicat marți că nu își doresc modificarea Codului fiscal în sensul introducerii unui impozit în trepte. Ei susțin că atunci când au vorbit despre impozit progresiv s-au referit de fapt la ideea ca cei cu venituri mici să plătească mai puțin. Un fel de impozit regresiv, așadar.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că în România nu mai există de mult cotă unică.

„Avem pensionari care până la 2.000 de lei nu plătesc absolut niciun leu impozit şi se plăteşte doar pentru suma de peste 2.000 de lei. Avem în economie societăţi comerciale care plătesc 1% impozit pe venit, alţii care plătesc 16% impozit pe profit şi exemplele pot continua”, a completat el.

În ceea ce privește impozitarea progresivă, liberalii s-au pronunțat ferm împotrivă. Liderii PNL au precizat că nu vor renunța la cota unică introdusă în 2005 și că ideea de impozit progresiv nu este altceva decât un populism.

Discuții despre modificarea Codului fiscal vor mai avea loc în coaliție în perioada următoare. O decizie trebuie luată rapid pentru ca noile prevederi să intre în vigoare de la începutul anului viitor.

Potrivit legii, orice modificare adisă Codului fiscal trebuie operată cu șase luni înainte de a intra în vigoare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea