Confidenţialitate

Coaliția de guvernare ar urma să decidă cum va fi folosit certificatul COVID la locul de muncă. PSD are o variantă proprie de proiect | AUDIO

Liderii PSD-PNL-UDMR ar urma să decidă săptămâna aceasta cum va fi folosit certificatul COVID la locul de muncă în România. PSD are o variantă de proiect potrivit căreia certificatul va fi cerut fiecărui salariat în cazul în care infecțiile de coronavirus cresc consistent timp de 3 săptămâni.

Ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, pregătește un nou proiect de lege privind certificatul COVID la locul de muncă, după ce un alt proiect similar a fost respins de Senat și s-a blocat la dezbateri în Camera Deputaților.

Iată ce spunea liderul PSD, Marcel Ciolacu, după ședința coaliției de luni:

„Sunt două propuneri, să venim cu un nou act normativ pe care domnul Rafila nu l-a finalizat până acum dar în 48 de ore îl va finaliza și se va discuta. Categoric va exista o propunere până la sfârșitul anului să treacă prin Parlament.”

Potrivit HotNews.ro, proiectul va fi depus în Parlament săptămâna aceasta și va fi dezbătut în regim de urgență în Legislativ. Certificatul se va numi STOP COVID-19 și va atesta vaccinarea cu schema completă, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test de coronavirus.

Iar momentul în care certificatul va fi cerut la locul de muncă ar fi după o creștere cu o medie de cel puțin 1,5 a numărului de cazuri COVID înregistrate în țară timp de 3 săptămâni consecutive. La 72 de ore după ce acest prag este atins, angajatorii, atât de la stat, cât și de la privat, ar fi obligați să ceară certificatul.

Se va renunța la această obligație a doua zi după ce dispare situația de creștere săptămânală, iar incidența coboară sub 1 la mie, mai arată proiectul citat de HotNews.ro.

Acesta va cuprinde și testarea gratuită a angajatilor de la stat și de la privat pentru un interval între 45-60 de zile și în anumite condiții. Decizia finală urmează să fie luată în coaliție.

Liderii PSD, PNL și UDMR se reunesc din nou marți după-amiază.

Liderul PNL Florin Cîțu susține că nu a primit foarte multe detalii privind noul proiect al certificatului covid la locul de muncă:

„Înțeleg că a fost o discuție cu premierul că nu ar fi de acord cu acest nou proiect dar eu nu l-am văzut, nu știu despre ce este vorba. Nu s-a discutat despre ce ar prevedea, trebuie să-l vedem întâi. Din punctul meu de vedere, orice alt proiect, în acest moment, când avem activitate parlamentară, pe buget, cred că va întârzia toată această campanie de vaccinare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Autor: Ani Sandu, Mihai Bucureșteanu

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: HoReCa cere ca restaurantele să funcționeze până la ora 02.00 și cu program nelimitat de Revelion. „Lăsați-ne să revenim la o viață normală” | AUDIO