Confidenţialitate

CNSAS susține că Isărescu a fost informator al Securităţii timp de 10 ani | AUDIO

Curtea de Apel Bucureşti a dat publicităţii cererea prin care Consiliul Național pentru Studiere Arhivelor Securității solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al fostei poliții politice comuniste în cazul guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu.

CNSAS mai transmite, invocând documente, că Mugur Isărescu “a activat că informator în perioada 1979-1989”.

O posibilă colaborare a lui guvernatorului BNR cu fosta Securitate nu a putut fi cercetată până acum, desi au existat mai multe cereri în acest sens.

Modificarea recentă a legislaței a permis de abia acum finalizarea cercetării.

Nadina Nagâț, membru al Colegiului CNSAS:

Domnul Isărescu nu are un dosar pe numele dumnealui. Este un dosar mare, de obiectiv, numit Institutul de Economie Mondială, iar din procesarea filă cu filă a acestui dosar, s-au identificat documentele trimise de noi în instanță.

Colaborarea domnului Iscărescu, în calitate de persoană de sprijin sau sursă ar fi durat cel puțin 5 ani, timp în care ar fi denunțat persoane care se plângeau de condițiile de viață din comunism și care criticau regimul. Urmează un proces care, potrivit CNSAS, nu va fi deloc ușor.

Nu mă aștept să fiei un proces ușor și simplu. Toți fac recurs. Și noi facem recurs dacă instanța o respinge, mai spune Nadina Nagâț.

În opinia Consiliului, informaţiile furnizate de Mugur Isărescu Securității au îngrădit drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae