Confidenţialitate

CNATDCU: Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat

ACTUALIZARE: Șeful Comisiei de Științe Juridice din cadrul CNATDCU Mircea Bob a declarat într-o conferință de presă că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat Potrivit acestuia, retragerea titlului de doctor ar fi decizie excesivă şi neadaptată.

Membrii Comisiei au stabilit că 4% din teză, ceea ce înseamnă aproximativ 20 de pagini din 444, sunt similare cu alte surse. Mircea Bob a explicat că aceste similitudini fac parte din limbajul comun de drept și nu reprezintă concluzia lucrării de doctorat.

Raportul Comisiei Juridice a primit 35 de voturi “pentru” menţinerea titlului de doctor şi o singură abţinere.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat “Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”.

Decizia este finală. Membrii conisliului propun menținerea titlului de doctor, a declarat președintele Comisiei Juridice a CNATDCU pentru Mediafax.

Membrii CNATDCU au precizat că nu există nereguli grave în teza de doctorat a șefei DNA.

Este prima lucrare analizată de CNATDCU care nu a primit un verdict de plagiat.

Sesizarea privind plagiatul șefei DNA a fost făcută de o organizație condusă de Mugur Ciuvică.

Lucrarea a fost analizată mai întâi de reprezentanții Universității de Vest din Timișoara, acolo unde Laura Codruța Koveși și-a dat doctoratul. Aceștia au decis că 560 de rânduri din cele aproape 11.000 de rânduri sunt similare cu alte surse. Contestatarii susțineau că 4.700 de rânduri ar fi fost plagiate.

Universitatea a stabilit că își va însuși decizia luată de CNATDCU.

La sfârșitul lunii septembrie, Laura Codruța Kovesi respingea la Europa FM acuzațiile privind suspiciunile de plagiat în teza sa de doctorat obținută la Universitatea de Vest din Timișoara. Atunci  procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a făcut publice documentele în baza cărora Consiliul Național de Etică a stabilit, în 2012, că lucrarea sa de doctorat nu este rezultatul unui plagiat.

Despre acel raport din 2012, Sebastian Ghiţă a susținut că a fost falsificat și că el, împreună cu alți demnitari, ar fi participat la măsluirea raportului.

Acesta a depus la Parchetul General un autodenunţ în acest sens. În urma autodenunţului, a fost deschis un dosar de instigare la fals intelectual.