Confidenţialitate

CNATDCU, așteptat să ia o decizie finală în cazul doctoratelor lui Petre Tobă și Florentin Pandele

Consiliul Național de Atestare a Diplomelor Universitare ar urma să ia o decizie finală, marți, în cazul tezelor de doctorat semnate de fostul ministru Petre Tobă și de primarul din Voluntari, Florentin Pandele.

Votul va fi dat până la miezul nopții.

Vineri, Comisia Tehnică din cadrul aceluiași consiliu a dat un verdict de plagiat masiv în cazul ambelor lucrări de doctorat.

Comisia a recomandat retragerea titlurilor de doctor.

Între timp, site-ul pressone.ro a publicat rapoartele comisiei tehnice, care includ perlele identificate în cele două teze.

Raportul în cazul tezei lui Petre Tobă arată, printre altele, că fostul ministru de Interne a copiat în teza sa un întreg subcapitol dintr-o altă teză, mai multe pasaje care uneori nu au sens, dar și o anexă.

Comisia Tehnică amintește și de modul în care Petre Tobă a alcătuit bibliografia.

Fostul ministru a indicat citările de tipul “Apud Stiglitz Joseph“.

Acest lucru, spun membrii comisiei, arată faptul că autorul nu era familiar nici cu numele autorului respectiv şi nu cunoştea nici sensul termenului apud – care înseamnă după.

Mai exact, Petre Tobă credea că Apud este numele unui autor, având în vedere că Joseph Stiglitz a fost inclus la litera A, după Apud.

Mai mult, Bidu Ioan și Bidu I. apar ca doi autori diferiți, dar cu aceeași carte. Ion Suceavă apare la litera «I», dar și la litera «S», se arată în raportul citat de pressone.ro.

Bibliografia nu menționează însă lucrările din care Petre Tobă a copiat masiv, precum teza lui Teodor Sorin Ilie.

În cazul primarului din Voluntari, comisia spune că Florentin Pandele nu a folosit deloc ghilimelele în lucrare pentru a arăta că este un text citat.

De exemplu, Florentin Pandele a preluat o notă de subsol din cartea cercetătoarei Roxana Munteanu și a eliminat inclusiv ghilimelele autoarei, care le folosise “pentru a arăta că o anumită formulare nu îi aparține”.

În plus, primarul din Voluntari face afirmații despre perioada 2007-2009 la timpul viitor, deși teza a fost susținută la jumătatea anului 2008.