Confidenţialitate

CNAIR, după ce a cerut unui ziar local să nu insiste pe o gafă a premierului: „Erau pe o pantă oarecum eronată, Ciucă n-a greșit” | AUDIO

După ce premierul a spus că lucrările la podul peste Dunăre, de la Brăila, sunt în întârziere, iar presa locală a scris că prim ministrul a gafat, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a sunat reprezentanții ziarului debrăila.ro pentru a-i ruga să nu mai dezvolte subiectul.

Reprezentantul CNAIR, Alin Șerbănescu, spune la Europa FM că a nu a vrut să cenzureze ziarul ci doar să explice mai bine în ce stadiu se află lucrarea.

Vineri, premierul Nicolae Ciucă a mers să vadă cum decurg lucrările pe șantierul podului peste Dunăre, iar la final a declarat: „Este evident că, deși ne aflăm în întârziere, proiectul trebuia predat anul trecut în decembrie.”

Numai că firma care realizează podul, Astaldi, în asociere cu firma japoneză IHI Infrastructure au primit de la beneficiar, CNAIR o amânare pentru predarea obiectivului, până în 2023, pentru că după cum recunoștea chiar ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în decembrie anul trecut chiar statul nu a pregătit terenul așa cum trebuia:

„Împreună cu colegii mei din minister să încercăm să relocăm pentru că aici e o problemă de utilități, în special Transelectrica.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De altfel, scrie Asociația Pro Infrastructura, „singura variantă fezabilă de a evita rușinea unui pod-muzeu este deschiderea, la finalul anului, a nodului cu DN22B și conexiunea de sud spre Măcin.”

De ce?

“Pentru că, eliberarea terenului pentru antreprenor pe mini-centura de nord a Brăilei între DN22B și DN2B s-a făcut foarte târziu. Exproprierile suplimentare și relocările de utilități au blocat accesul constructorului” am încheiat citatul.

Așadar, imediat ce premierul a declarat vineri, că lucrările la podul uriaș sunt în întârziere, presa locală a scris că Nicolae Ciucă a făcut o gafă. În consecință, purtătorul de cuvânt al CNAIR a sunat la site-ul debrăila.ro să le trasmită „să nu mai dezvolte subiectul”.

Iată o parte din înregistrarea convorbirii dintre oficialul CNAIR, Alin Șerbănescu și reprezentantul platformei media, dialog postat de ziarul Libertatea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Solicitat de Europa FM, purtătorul de cuvânt al CNAIR, spune că de fapt premierul nu a spus un neadevăr:

„Ce am transmis la momentul respectiv a fost că se află, ca și abordare a subiectului, pe o pantă oarecum eronată pentru că, una la mână premierul Ciucă n-a greșit când a spus că există o întârziere în contractul podului de la Brăila, doi la mână ce i-am reproșat deontologic a fost că nu ne-au întrebat și pe noi, care suntem derulatorii de contract, adică pe cei de la CNAIR. Ideea a fost așa: să nu dezvolte subiectul greșelii pentru că nu e o greșeală.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / George Călin