Confidenţialitate

Clujul va avea plăcuțe în 4 limbi la intrarea în oraș

Clujul va avea afişată la intrările din oraş denumirea în mai multe limbi, inclusiv latină.

Decizia a fost anunţată astăzi de primarul Emil Boc care a precizat că plăcuţele multilingve vor fi montate în cel mult o lună şi jumătate.

Războiul plăcuțelor multilingve s-a încheiat după ani de zile la Cluj, cu o variantă de indicatoare în română, maghiară, germană și latină.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca va amplasa astfel de indicatoare multilingve la toate intrările în oraș – transmite corespondentul Europa FM, Claudia Romitan.

Primarul Emil Boc, a declarat că s-a luat decizia ca pe indicatoare să fie inclusă şi denumirea istorică din perioada romană, care va fi scrisă în limba latină după consultarea unei comisii de experți din care au făcut parte experți în istorie antică din cadrul UBB sau a Academiei Române.

Denumirea istorică din perioada romană face referire la acordarea titlului de municipiu în perioada împăratului Hadrian sub formula „MVNICIPIVM AELIVM HADRIANVM NAPOCENSE AB IMPERATORE HADRIANO CONDITVM (117-138)”.

Boc susţine că în acest fel se subliniază dimensiunea istorică a orașului din antichitate până în prezent, precum și caracterul multicultural și european.

Primarul a afirmat că această soluție are și scopul de a încheia conflictul dintre instituție și ONG-ul care a acționat în judecată primăria reclamând faptul că această refuză să amplaseze plăcuțe multilingve la intrarea în oraș. În această speță, în luna februarie, Tribunalul Cluj a admis acţiunea intentată de asociaţia respectivă dar decizia nu era definitivă.