Confidenţialitate

Clujul ar putea fi primul județ cu școală online, spune ministrul Educației. Gradul de ocupare a paturilor pentru Covid, la 74% | AUDIO

În condițiile în care numărul infectărilor va continua să crească și se va depăși pragul de 75%, joi, Clujul va deveni primul județ din țară în care școlile vor trece toate la învățământul exclusiv online.

În încercarea de a stopa acest lucru, autoritățile analizează introducerea în circuitul Covid a unui alt spital.

Incidența cazurilor de coronavirus a explodat în județul Cluj. Dacă în urmă cu o săptămână, acesta era de 15 la mia de locuitori, astăzi a depășit 22 la mie, iar gradul de ocupare a paturilor din spitale a sporit pe măsură. Astfel, luni, mai sunt disponibile doar 60 de paturi din cele 550 existente în secțiile Covid, în timp ce la Terapie Intensivă sunt ocupate 54 din totalul de 58 disponibile.

Prefectul județului Cluj, Tasnadi Szilard:

„Dacă joi vom avea peste 75%, atunci, din păcate, va trebui să trecem în online, dar, în concret, cifrele expuse anterior, atât la nivelul secțiilor cât și la nivelul ATI, pot fi crescute, dar acestea pot fi crescute în măsura și în concordanță cu evoluția epidemiologică din județ și acolo unde vor fi necesități.”

Pentru a spori numărul de paturi, autoritățile iau deja în calcul includerea în circuitul Covid a încă unui spital, unul privat de această dată, care va suplimenta cu 40 paturile din secții și cu 10 pe cele de la Terapie Intensivă.

Și Ministrul Educației a spus, luni, că săptămâna viitoare școlile din județul Cluj ar putea fi primele care intră în sistem online, pe baza noului criteriu privind ocuparea paturilor COVID din spitale.

Sorin Câmpeanu: „La nivel național, rata de ocupare a paturilor destinate pacienilor Covid este încă sub 40%. Există un singur județ care, dacă se păstrează trendul ascendent și, din păcate, urmează două săptămâni grele, trendul ascendent este previzibil, situație în care, dată fiind raportarea la ziua de joi, joi probabil că vom avea în județul Cluj toate unitățile de învățământ, școli și grădinițe, trecute în online, începând de săptămâna viitoare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Luni, în Cluj-Napoca rata de infectare a ajuns la aproape 30 la mia de locuitori, cu 10.000 de noi îmbolnăviri în ultimele două săptămâni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autori: Sandu Mureșan, Raul Bambu

Citește și: Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului, depune plângere penală pentru incitare la ură și discriminare | AUDIO