Cluj: Preot sancționat după ce a cerut cinci mii de lei la o înmormântare

Un preot din judeţul Cluj a fost sancţionat după ce a cerut unei familii cinci mii de lei pentru o înmormântare. Mai mult, şi-a pierdut cumpătul când oamenii i-au oferit doar 3500 de lei.

Biserica i-a impus să înapoieze toţi banii, iar acum trebuie să-şi ceară şi scuze public, în condițiile în care, la începutul slujbei de înmormântare, preotul a pretins scuze publice din partea familiei pentru „modul urât în care s-a comportat” și s-a considerat jignit.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului anunță că luat act de comportamentul „regretabil și smintitor” al preotului care a produs „multă tulburare” la o slujbă de înmormântare în comunitatea sa.

„Având în vedere repetatele hotărâri ale Sfântului Sinod care interzic cu desăvârșire condiționarea săvârșirii slujbei de înmormântare de plata vreunei taxe, preotul Florin Parasca a dat dovadă nu doar de lipsă de tact, ci și de nerespectarea hotărârilor forurilor bisericești superioare”, au spus reprezentanții Arhiepiscopiei Clujului.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat luni că reacția conducerii Arhiepiscopiei vine după apariția în spațiul public a unei înregistrări de la o slujbă de înmormântare.

„Preotul a avut înainte o neînțelegere cu oamenii cărora le-a spus că taxa stabilită de consiliul parohial pentru locul de veci este de 5000 de lei, iar familia respectivă a considerat că este prea mult. Au plătit-o, relațiile au fost încordate înainte de înmormântare. Preotul i-a pus pe oameni să își ceară scuze public și să-i sărute mâna. Au fost vociferări, discuții”, a explicat Ivanov.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS