CLUJ: O nouă amendă pentru Pata Rât

Consiliul Județean Cluj, proprietarul depozitului de deșeuri neconform de la Pata Rât, a primit o nouă amendă de la Garda Națională de Mediu.

Comisarii au aplicat o sancțiune de 60.000 de lei după ce au constatat că au existat scurgeri masive de lichid toxic (levigat) din corpul depozitului de deșeuri înspre pârâul Zapodie care se varsă în Someș, transmite corespondentul Europa FM, Claudia Romitan.

Din primele cercetări, comisarii au observat că scurgerile de levigat s-au produs după cedarea parțială a digului de pământ care delimitează acumularea de levigat din corpul depozitului de deșeuri.

Noua amendă vine la doar o săptămână după ce comisarii Gărzii de Mediu Cluj au amendat Consiliul Județean cu 80.000 de lei pentru nerespectarea măsurii privind stoparea deversărilor de levigat prin realizarea unui sistem de colectare și tratare a acestui deșeu lichid. 

Pe de altă parte, la jumătatea lunii septembrie, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au făcut o plângere penală, pentru evacuarea, în apele de suprafață, a reziduurilor lichide provenite din depozitul de deșeuri, care pot pune în pericol sănătatea oamenilor, a animalelor și a mediului înconjurător.

Consiliul Județean Cluj a fost amendat de comisarii GNM de patru ori, din 2015 până în prezent, cu sancțiuni în valoare totală de 280.000 lei pentru situația de la Pata Rât.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS