Confidenţialitate

CLUJ: Finanțări de 40.000 de euro pentru afaceri în IT

Antreprenorii care vor să îşi lanseze afaceri în IT sau industrii creative în Regiunea Nord-Vest pot încerca să acceseze finanţări de 40.000 de euro, printr-un program lansat la Cluj.

În cadrul acestui proiect, 400 de participanți din regiune ar urma să ia cursuri de antreprenoriat şi, dintre aceştia, 48 vor putea obţine bani pe baza planurilor de afaceri elaborate.

Programul CRITBIZ se realizează în cadrul proiectului STARTUPPLUS.RO inițiat de Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România, care a primit finanțare prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Partenerii principali ai proiectului sunt Camera de Comerț și Industrie Bihor și Grupul PON0T din Cluj, cel care a adus titlul de Capitală a Tineretului pentru Cluj-Napoca în 2015.

Programul este destinat antreprenorilor din regiunea Nord-Vest care vor să lanseze afaceri în sectoarele industrii creative și IT, transmite corespondetul Europa FM, Cătălin Suciu.

Inițiatorii programului au anunțat că în cadrul proiectului se vor ocupa de formarea antreprenorială a minimum 400 de participanți din regiune și vor fi alese 48 de planuri de afaceri sustenabile pentru finanațare de până la 40.000 de euro.

Pot să se înscrie candidaţi care au între 18 și 64 de ani, cu domiciliul sau reședința într-unul dintre județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Aceştia trebuie să fie interesaţi să înființeze un startup în domeniile IT sau industrii creative în aceste județe, în mediul urban şi să nu fie asociaţi majoritari în structura altor societăți comerciale la data semnării contractului de subvenție.

Programul include o etapă de aşa numită „formarea antreprenorială” – adică 40 de ore de cursuri.

Apoi va avea loc examenul final, care constă într-un test grilă și prezentarea planului de afacere elaborat.

După examen se vor alege cele mai bune 48 de planuri și încă 6 planuri de rezervă, care vor fi selectate de către un juriu de specialitate.

Partea de selectare a participanților se finalizează până în octombrie 2018, după care participanții care au obținut finanțarea vor participa la stagii de practică la firme în domeniul în care vor să-și înființeze afacerea.

Anii 2 și 3 de implementare ai programului sunt dedicați înființării și demarării celor 48 de afaceri noi.