CLUJ: Expoziție gastronomică a studenților

Seva de mesteacăn, mămăliga de cartofi și ”varza a la Cluj” – printre preparatele-vedetă ale unei expoziții de produse gastronomice a studenților clujeni.

În cadrul evenimentului – organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară – tinerii s-au întrecut în pregătirea unor preparate locale mai mult sau mai puțin cunoscute.

La expoziția din acest an au participat 30 de studenți. Unii au încercat să impresioneze cu țuica de gutui, alții cu moșcoarna, o plăcintă cu brânză de vaci ori oi, care se prepară de Paște în zona Sălajului.

O altă plăcintă prezentată în expoziție a fost plăcinta cu jemblecaș, care se referă la umplutura de griș cu lapte. Colțunașii cu silvoiță, adică magiun de prune, și mămăliga din cartofi din Bucovina au fost alte două preparate aduse de studenți.

În expoziție și-a făcut loc și seva de mesteacăn, o licoare cu proprietăți terapeutice. Studentul care a strâns seva a explicat că extragerea a doi litri poate să dureze mai bine de o zi.

Scopul expoziției gastronomice este acela de a-i încuraja pe tineri să descopere preparate gastronomice locale și chiar să realizeze dosarele necesare pentru obținerea certificatului de produs tradițional înregistrat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS