Confidenţialitate

Clopotele bisericilor de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla vor răsuna zilnic, timp de trei zile, la prânz, în memoria Doinei Cornea

Clopotele bisericilor de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla vor răsuna zilnic, timp de trei zile, la prânz, ”în memoria curajoasei disidente şi fiice a Bisericii Greco-Catolice.

Împreună cu toţi românii iubitori de dreptate, libertate şi adevăr, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla aduce un smerit omagiu la trecerea la Domnul a servei lui Dumnezeu Doina Cornea, care a apărat prin viaţa sa valori eterne izvorâte din Dumnezeu, şi a învins puternicul regim comunist prin afirmarea acestor valori, urmând inspiraţia divină, precum David în lupta cu Goliat.

În semn de recunoștință și în chip de rugăciune, pentru ceea ce cunoscuta disidentă a însemnat pentru poporul nostru, pentru Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și pentru renașterea democrației în România, din dispoziţia Preasfinţiei Sale Florentin, Episcop eparhial, în toate bisericile greco-catolice de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla vor fi trase clopotele, zilnic la orele 12.00, în zilele de 5,6 și 7 mai 2018”, se arată într-un comunicat remis Europa FM.

Doina Cornea s-a stins din viață în noaptea de joi spre vineri (4 mai 2018) în locuința sa din Cluj-Napoca.  Doina Cornea se retrăsese de mai mulți ani în locuința sa din Cluj-Napoca, din cauza problemelor de sănătate dar și dezgustată de evoluția la vârful societății românești.

Doleanțele disidentei – una dintre cele mai reprezentative pentru opoziția față de regimul comunist – nu se îndepliniseră mult după revoluție. La conducerea țării au rămas – cu mici pauze – cei plecați din partidul comunist și, aproape fără oprire, urmașii fostului regim Ceaușescu „făceau cărțile” în timp ce, oficial, jucau pe cartea democrației. Despre toate aceste dezamăgiri ne-a vorbit într-un interviu acordat în 2004 la Prefectura Brașov în timpul comemorării evenimentelor din 15 noiembrie 1987 din oraș.

„Dacă ies forțele cu mentalități comuniste, suntem vinovați și noi că i-am ales. Jos comunismul din mentalitatea celor care ne conduc!”, spunea Doina Cornea într-un interviu pentru Europa FM.

Programul complet al înmormântării Doinei Cornea

  • Duminică, 6 mai, între orele 15.00 – 21.00 va fi expusă în Aula Iuliu Hossu a Catedralei Greco-Catolice a Martirilor şi Mărturisitorilor Credinţei din Piaţa Cipariu, Cluj.
  • Luni, 7 mai, între orele 9.00 – 14.30 va fi expusă în Foaierul Colegiului Academic din Cluj (Casa Universitarilor), la ora 12,30 urmând să înceapă slujba religioasă.
  • Luni, la ora 14.30 va porni cortegiul funerar spre Cimitirul Central unde va avea loc înhumarea la ora 15.00. (Leontin H. Iuhas).