Confidenţialitate

Claudiu Năsui, despre voucherele de 1000 de lei oferite de Clotilde Armand locuitorilor Sectorului 1: „Nu e o măsură populistă. Este liberală” | VIDEO

Claudiu Nasui, fost ministru USR al Economiei, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Voucherele de 1000 de lei pentru fiecare cetățean al Sectorului 1 din București. Este sau nu o măsură populistă?

„Aș zice că nu și o să vă zic și de ce. Și aș spune și că este liberală. Ca primar în România, tu primești niște bani de la Centru. În cazul sectoarelor Bucureștiului, cam 90% din bani – în cazul Sectorului 1 – pur și simplu îi primești din cotele defalcate pe impozitul pe venit și cotele defalcate din TVA.

10% este impozitul pe proprietăți – metri pătrați și mașini. O politică liberală ar fi să mai scazi impozitele, dar pe Codul Fiscal ești pe minim. Codul Fiscal prevede un minim și un maxim și Sectorul 1, și cred că toate sectoarele din București, sunt pe minimul din Codul Fiscal.

Singurul mod în care mai poți să scazi taxele este să returnezi bani la oamenii care i-au plătit. Acum, eu sunt de acord cu dumneavoastră, există un cutoff point”, a explicat Claudiu Năsui la Europa FM.

Claudiu Năsui: „Cred că cea mai bună investiție este un ajutor pentru oameni să treacă cu bine de iarnă”

Ioana Ene Dogioiu: Există oameni care vor primi bani fără să fi plătit.

Claudiu Năsui: „Da, dar ei au plătit, totuși, impozite în țara aceasta? Au plătit un TVA? Și tânărul acela care are 18 ani, familia lui nu i-a plătit până acum mâncare, haine, casă? Nu a avut și el niște cheltuieli?”.

Ioana Ene Dogioiu: Așa a plătit și cel de la Bacău și cel din Sectorul 1. În plus, oare bugetul unui sector nu este făcut să facem investiții?

Claudiu Năsui: „Faci și investiții, dar dacă ai suficient de mulți bani – mai ales într-o perioadă crâncenă – și eu mi-aș dori să se facă asta la nivelul întregii țări”.

Ioana Ene Dogioiu: E grav dacă doamna Clotilde are atât de mulți bani încât să-i dea înapoi. Mai bine ar face investiții.

Claudiu Năsui: „Cred că cea mai bună investiție este un ajutor pentru oameni să treacă cu bine de iarnă. Adică, disperarea pe care o s-o avem, dacă avem Doamne ferește, o iarnă grea, cred că în momentul acesta trebuie lăsați mai mulți bani pentru oameni. Din păcate, nu avem guvernarea. Este, practic, o scădere de taxe”.

Claudiu Năsui: „Mi-aș dori ca toate primăriile să facă asta și, de fapt, nu primăriile, ci statul central”

Ioana Ene Dogioiu: Voucherul acesta îl primește și cel care-și încălzește piscina.

Claudiu Năsui:Aici ajungem în altă… Aveți dreptate, dar vă întreb o chestie: aceeași problemă care s-a pus și în Germania – că și Germania a făcut asta la nivel de stat – și în Austria”.

Ioana Ene Dogioiu: Tocmai ce ziceam de țări foarte bogate care-și permit și care vor deregla piața, asta ați spus la începutul emisiunii.

Claudiu Năsui: „Da, dar de ce dereglează piața? Pentru că ele au capacitate de a se îndatora și dau… Mi-aș dori ca toate primăriile să facă asta și, de fapt, nu primăriile, ci statul central. Și s-o facă printr-o reducere de taxe. Pentru că diferența mare este că la centru poți reduce taxe poți schimba Codul Fiscal. La Sectorul 1 nu poți să schimbi Codul Fiscal în Consiliul Local. Nu poți să faci nici investiții, dar asa este o altă discuție. În esență, ideea este că aceștia sunt banii oamenilor plătiți deja în taxe și impozite și singurul mod de a-i înapoia este acesta și este cel mai bun mod pentru a-i ajuta să treacă cu bine iarna aceasta”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: București: Primarul Clotilde Armand a reclamat la DNA licitaţii supraevaluate făcute de fosta administraţie a S1