Confidenţialitate

Claudiu Degeratu, despre mesajul lui Joe Biden pentru Republica Moldova: SUA a încercat la Varșovia să consolideze sprijinul pentru Maia Sandu | AUDIO

Claudiu Degeratu, analist politic, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Cum ar trebui să citim mesajul lui Joe Biden adresat marți, 21 februarie 2023, la Varșovia către Republica Moldova, cerând chiar aplauze pentru Maia Sandu.

„Eu aș merge și din deformație profesională pe un scenariu mai pesimist: Washingtonul estimează că instabilitatea în Republica Moldova va crește chiar și în contextul în care Maia Sandu face, de fapt, pași corecți în privința gestionării stabilității interne.

Sigur, economic se adună tot felul de probleme pentru că discutăm despre o dependență economică de 30 de ani a Republicii Moldova. Cred că vrea să consolideze, de fapt, sprijinul și imaginea actualei puteri de la Chișinău în perspectiva unor potențiale instabilități”, a explicat Claudiu Degeratu la Europa FM.

Claudiu Degeratu: SUA a încercat la Varșovia să consolideze sprijinul pentru Maia Sandu

„Instabilitate în Republica Moldova înseamnă încă o problemă în plus pentru Ucraina și Ucraina la fel a intensificat raportările la relația cu Republica Moldova și evoluția de acolo pentru că nu mai au nevoie de încă un element de tensiune.

Elementul important de tensiune rămâne preocuparea față de Belarus. Și am fost un an de zile, dar acum acțiunile unor partide precum ȘOR – pro-ruse – și așa mai departe au cam aprins câteva beculețe roșii în anumite zone, iar probabil că Statele Unite încearcă să consolideze cumva, să dea un mesaj clar că există sprijin pentru Maia Sandu”, a mai spus Claudiu Degeratu.

Ce se poate întâmpla în Republica Moldova?

„Încercări de destabilizare cunoscute în Republica Moldova inclusiv cu manifestări de stradă, inclusiv cu acțiuni la Chișinău. Dacă ne uităm pe hartă vedem că cele mai importante linii de comunicații care leagă România, Moldova de Ucraina trec rin zona Tiraspol și feroviar și rutier.

Pe partea cealaltă, în Găgăuzia, trec rute de comunicații dinspre Ucraina, sudul Moldovei care leagă Chișinăul și ați văzut reacții: luări de poziție foarte critice împotriva actualei puteri din partea guvernatorului Găgăuziei… Deci sunt mai multe zone de potențială instabilitate.

Dacă decid să autoproclame independenți și cei din Găgăuzia, sigur, deja lucrurile încep să aibe altă anvergură. nu exclud mai multe zone de instabilitate. Nu neapărat de natură militară sau care să implice aceste trupe rusești”, a spus Claudiu Degeratu.

Claudiu Degeratu: Nu discutăm de o armată controlată local de niște lideri din Tiraspol, ci de un nucleu care, la un moment dat, dacă primește ordin de la Moscova poate să execute demonstrativ tot felul de acțiuni militare

„Când se ajunge într-un scenariu militar pentru Transnistria – acolo există potențial de lovituri, de acțiuni militare, dar ele sunt mai mult statice, adică sigur că există și artilerie și arme mai grele în dotarea armatei ruse din această zonă. Ori acest lucru deja îngrijorează Ucraina.

Ei nu au nevoie nici măcar de niște acțiuni militare demonstrative din partea unor forțe rusești care oricum sunt slab pregătite și slab susținute, dar care nu știm ce ordine pot primi de la Moscova pentru că nu discutăm de o armată controlată local de niște lideri din Tiraspol, ci de probabil un nucleu care la un moment dat dacă primește ordin de la Moscova poate să execute demonstrativ tot felul de acțiuni militare. Nu sunt de anvergură, dar nici nu putem să excludem.

Să ne uităm la toată această poveste cu rachetele de croazieră care folosesc culoarul Transnistriei, lansate din Marea Neagră și ele folosesc această culoar aerian pentru ținte din Ucraina de vest. Sunt multe vulnerabilități în discuție în cazul Republicii Moldova”, a mai spus Claudiu Degeratu.

Claudiu Degeratu: România trebuie să aibă un plan pentru această situație

„România trebuie să aibe un plan pentru această situație. Cred că îl are. Problema nu este de plan, problema este de poziție politică și ce se întâmplă la nivel internațional, adică ce promovează România în privința securității și apărării din Republica Moldova.

Și aici avem limitarea pe care o știm: cea legată de neutralitatea, unde încep să apară anumite evoluții care pe noi ne-ar încuraja să facem mai mult în relație cu Republica Moldova, dar lucrurile se mișcă în ritmul în care se mișcă la Chișinău vizavi de deschiderea politică pentru a analiza, evalua și cât de bine stă Republica Moldova după 30 de ani de neutralitate”, a spus Claudiu Degeratu.

„Noi știm chiar din situația României că noi de abia în 1994 am semnat declarația de la Snagov toate partidele politice din Parlament, indiferent că erau la putere sau nu, pentru a adera la niște valori euroatlantice. Deci până nu avem, din punctul meu de vedere, o declarație comună a partidelor politice din Chișinău vizavi de opțiunea, orientarea în stil Declarația de la Snagov, nu discutăm de voința politică. Există, după aceea, soluții tehncie. Nu sunt încă în acea etapă”, a spus Claudiu Degeratu.

Ascultă aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: Washington Post: Este micuța Moldova următoarea țintă în vizorul Moscovei? | AUDIO